‘Çocuksuz yaÅŸam tarzı’ propagandası yasağı

Rusya’nın Kursk bölgesi kürtaj ve çocuksuz yaÅŸam tarzı ‘propagandası’ yoluyla kadınları kürtaja ‘zorlamayı’ yasakladı

TASS’ın haberine göre Kursk Bölge Duma’sı kadınları kürtaja “zorlamayı” yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti. Bölgenin saÄŸlık bakanı Ekaterina Pismennaya, tasarının kürtaj ve “çocuksuz yaÅŸam tarzının” tanıtımını (propagandasını) yasakladığını, buna sosyal medyada bu konularda “agresif bilgi” yaymanın da dahil olduÄŸunu söyledi.

Yasayı ihlal edenlere verilecek para cezaları özel vatandaşlar için 3,000-5,000 ruble (33-54 dolar), resmi görevliler için 10,000-20,000 ruble (109-217 dolar) ve tüzel kişiler için 30,000-50,000 ruble (326-543 dolar) arasında değişecek.

Son haftalarda Rusya genelinde kürtaj karşıtı kampanya hız kazandı. Bazı bölgeler özel kliniklerde kürtaj yapılmasını yasaklarken, bazıları da kadınları kürtaj yaptırmaya “zorlayanlara” para cezaları getirdi. Rusya tarafından ilhak edilen Kırım da dahil olmak üzere diÄŸer bazı bölgelerde özel kliniklerin “gönüllü” olarak kürtaj yapmama kararı aldığı bildirildi.

Kasım ayının ortalarından bu yana Rusya Devlet Duması, Patrik Kirill’in özel kliniklerde kürtajın federal düzeyde yasaklanmasına yönelik giriÅŸimini deÄŸerlendiriyor. Ancak Federasyon Konseyi BaÅŸkanı Valentina Matvienko, Rus makamlarının tıbbi nedenlerle ya da tecavüz vakalarında kürtajı yasaklama ve suç sayma yoluna “kesinlikle gitmeyeceÄŸini” belirtti.