Cinsel İstismarın (Pedofilin) Psiko-Sosyal Durumu

Cinsel İstismar(Pedofili), cinsel arzu nesnesi çocuk olan kişiler için kullanılan bir psikolojik bozukluk tanımlamasıdır. Cinsel İstismarda (Pedofilide) temel sorun, kişinin kendi cinsel organlarını bir çocuğun cinsel organları ile eşit görmesine dayanan, gerçeklik algısına ilişkin bozulmadır.

Sonuç aynı olsa da cinsel istismarın (Pedofili) sebepleri farklılık gösterebilmektedir. Cinsel istismarcıları (Pedofil) genel olarak iki grupta inceleyebilmekteyiz. Birinci grup, sadece çocuklara cinsel arzu duyanlar, ikinci grup ise hem yetişkin, hem de çocuklara cinsel arzu duyanlardır.

Cinsel İstismarcı (Pedofil) denildiğinde muhtemelen gözünüzde korkunç, karanlık bir adam imajı oluşmaktadır. Toplum olarak çocuklarımızı istismardan yeterince koruyamamızın temel nedenlerinden biri de bu imajdır. Çünkü tetikte olduğumuz, uzak durduğumuz kafamızdaki imaja benzeyen insanlar olur. Ancak çoğunlukla darbe hiç tehdit olarak görmediğimiz, güvendiğimiz insanlardan gelir. Bilindiği gibi, fiziksel, duygusal istismarda olduğu gibi, cinsel istismar konusunda da en fazla olay yakın çevrede yaşanmaktadır. 

Tehlikenin bu kadar yakın olması, birçok aile için hem önlem alma, hem de istismar sonrasında hukuki yollara başvurma konularında ciddi zorluklar yaratmaktadır. Hiç tanınmayan ve kötülük temsili birinin cezalandırılması için her şeyi yapabilecek olan ebeveynler, aile üyelerinden ya da yakın akrabalardan biri için aynı duyarlılığı ve dayanıklılığı kimi zaman gösteremezler. Bu, istismarcıya verilen değer nedeniyle yaşanan duygusal karmaşadan ya da aile ve yakın çevre arasında dışlanma korkusundan oluşabilir. Ancak sebep her ne olursa olsun sonuç, çoğunlukla istismara uğrayan çocuğun psikolojik olarak iyileşebilmesi için en çok ihtiyacı olan “adalet” ten mahrum kalmasıdır.

Cinsel İstismarcıları (Pedofilleri) tanımak kolaydır. Genellikle çok renkli ve eğlenceli insanlardır. Yetişkinlerden ziyade çocuklarla çok iyi anlaşırlar. Çocuklarla paylaştıkları çok çekici oyuncak, yiyecek depoları olduğu gibi, çoğunlukla kendilerine özel tuttukları, kimseye dokundurmadıkları oyuncak koleksiyonları da vardır. Çocuklar için kolaylıkla baştan çıkarıcı olabilen bu kişiler, genellikle zorlamaya gerek duymadan, manipulatif yollarla amaçlarına doğru ilerler. 

Cinsel İstismarcıları (Pedofilleri) yakın aile çevresinde görebileceğimiz gibi, çocukların kalabalık olarak vakit geçirdiği alanlarda, parklarda, okullarda vb. görebilirsiniz. Çoğunlukla Cinsel İstismarcılar (Pedofiller) erkektir, ancak kadınlarda bu durum görülebilmektedir.

İstismar riskine karşı her zaman uyanık olmak ve çocuğunuzu da bu tehlikeye karşı bilinçlendirmek en önemli ebeveynlik sorumluluklarıdır. Bir taraftan dış dünyaya karşı güvenli alanı oluşturup bu alanı kollarken, diğer taraftan çocuğunuza kendini korumayı öğretmek riskleri en aza indirgeyecektir.

Eğer çocuğunuzda istismar belirtileri fark ederseniz, hiç vakit kaybetmeden uzmanlara başvurmalı, istismar olasılığı kesinleştiğinde de hukuki yollara başvurmaktan kaçınmamalısınız. Belki çocuğunuzu korumak, başınıza gelen kâbusu unutmak gibi nedenlerle çekinceler yaşayabilirsiniz. Ancak çocuğunuz için adalet arayışınız, onun kendisini yeniden güvende hissedebilmesinin en önemli olanağı sağlayacaktır. 

Üstüne sünger çekilen, görmezden gelinmeye çalışılan istismar durumları, çocukların diğer insanlarla yeniden güven ilişkisi kuramamasına, kendisini haklı ve masum hissedememesine sebep olur. Böyle bir algının yetişkinlik yaşamında nasıl sonuçlar doğurabileceği ise herkes tarafından tahmin edilebilir.

Arslan ÖZDEMİR