CHP’nin 38. Olağan Kurultay’ı bugün toplanacak ve ilk gün genel başkanlık için seçim yapılacak.
Ankara Atatürk Spor Salonu’nda yapılacak kurultayın ikinci gün ise Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek.
Kurultay öncesinde CHP TBMM Grup Başkanı Özgür Özel’in yanı sıra Örsan K. Öymen, İlhan Cihaner ve Ünal Karahasan genel başkanlık için aday olacaklarını açıkladılar. “Ben çıkıp adayım demem” diyen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun delegeler tarafından yeniden aday gösterilmesi bekleniyor.
Kurultayın ana sloganı “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” olarak belirlendi.
Adaylık koşulları
CHP Tüzüğü’ne göre, genel başkan adayı olmak için üye tamsayısının en az yüzde beşinin (yüzde 5) yazılı önerisi gerekiyor. Genel başkan adaylarından sadece birisi için imza verilebiliniyor.
Parti meclisi üyeliğine aday olmak için en az on kurultay delegesinin ya da Genel Başkanın yazılı önerisi gerekiyor.
Parti tüzüğüne göre, seçimlerde kural tüm adayların yer aldığı tek ve ortak liste olan “çarşaf liste” hazırlanacak.
Delegeler
CHP kurultayında toplam 1.370 kurultay delegesi oy kullanacak. Bu bağlamda genel başkanlık yarışında Ankara, İstanbul ve İzmir delege sayısı bakımından belirleyici olacak.
CHP’nin il kongreleri 17 Ekim itibarıyla tamamlandı. Bu kongrelerde 81 il başkanının yanı sıra 1.370 kurultay delegesi de belirlendi.
Parti tüzüğüne göre, kurultay, doğal ve seçilmiş üyelerden oluşur. Doğal üyeler Genel Başkan, Parti Meclisi üyeleri, TBMM’nin partili üyeleri ve partili bakanlar, Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve üyeleri. Seçilmiş üyeler il kongrelerinde o ilin TBMM üye sayısının iki katı olarak seçilen kurultay delegelerinden oluşuyor.
Genel başkan adayları
Genel Başkanlık şu ana kadar dört isim aday adaylığını açıkladı.
“Değişimciler” olarak bilinen kanatta yer alan CHP TBMM Grup Başkanı Özgür Özel, 15 Eylül’de genel başkanlık için aday adaylığını duyurdu.
Diğer aday adayı Örsan K. Öymen ise genel merkez ve değişimcilere karşı konumlandı aldı. Öymen, “Partinin ilkelerine sahip çıkmak ve özüne dönmesini sağlamak amacıyla” aday olacağını açıkladı.
CHP’nin sol kanadında yer alan “Gelecek İçin Biz” grubunun kurucularından İlhan Cihaner, genel başkanlık için aday adaylığını açıklayan bir diğer isim oldu.
CHP’den milletvekili aday adayı olan Ünal Karahasan da 27 Eylül’de yaptığı açıklama ile genel başkanlık için aday olacağını duyurdu.
“Ben çıkıp adayım demem” diyen Genel BaşkanKemal Kılıçdaroğlu’nun delegeler tarafından yeniden aday gösterilmesi bekleniyor.
Divan Başkanlığı görevi İmamoğlu’nun
Kılıçdaroğlu, 26 Ekim’de Ankara’da görüştüğü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na kurultayın divan başkanlığını önerdi. İmamoğlu da bu teklifi kabul etti.
İmamoğlu, bir gün sonra Özgür Özel ile görüştü ve “Sayın Özgür Özel ile tariflediğimiz yol yürüyüş biçiminde de aynı noktadayım” açıklamasını yaptı.
Öte yandan, 196 kurultay delegesiyle kritik önemde bulunan İstanbul’u “değişimciler” kazanmıştı. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Özgür Özel’e desteğini açıkladı ve 185 delegenin Özgür Özel’e imza verdiğini açıkladı.
TBMM’de ise CHP’li 130 milletvekilinden 95’i Kemal Kılıçdaroğlu’na destek verdiklerini duyurdu
CHP’de olağan kurultayın ardından, tüzük kurultayı yapılması da planlanıyor.