Çevreciler: Tek kullanımlık plastik ürünler yasaklansın…

Her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü, bu yıl plastik kirliliÄŸinin insan ve doÄŸa üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek ve çözümler üretmek amacıyla dünya genelinde farkındalık yaratmaya devam ediyor. Ancak, plastik atıkların azaltılması ve doÄŸayı korumaya yönelik eylemler için daha fazla çaba gerektiÄŸi konusunda uzmanlar uyarıyor.

Plastik kirliliği, karada ve suda yaşayan canlıları tehdit eden ciddi bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Maalesef, büyük bir kısmı geri dönüştürülmeyen plastik atıklar yıllarca çevrede parçalanmadan kalıyor. Bunun sonucunda ortaya çıkan mikroplastikler ise daha büyük bir tehlike oluşturuyor. Suyun, havanın ve toprağın içine karışan mikroplastikler, canlıların vücutlarına girebiliyor ve insan sağlığı üzerinde potansiyel riskler taşıyor.

Son yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin anne karnındaki fetüste, insan kanında ve akciğerlerde bulunduğunu ortaya koyuyor. Henüz tam olarak anlaşılamayan mikroplastiğin insan sağlığı üzerindeki etkileri, hormon dengesinin bozulması, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve kanser gibi risklere yol açabileceği düşünülüyor.

Çevreciler, plastik kirliliÄŸiyle mücadele etmek ve çözüm bulmak için “tek kullanımlık plastik ürünlerin” yasaklanmasını talep ediyor. Tek kullanımlık plastik ürünler, plastik atıkların büyük bir kısmını oluÅŸturuyor ve geri dönüşüm oranları oldukça düşük. Bazı ülkeler ve ÅŸehirler bu soruna çözüm olarak tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklayarak veya vergilendirerek plastik tüketimini azaltmaya çalışıyor. Ancak, Türkiye gibi bazı ülkelerde henüz yeterli adımların atılmadığı eleÅŸtirileriyle karşılaşıyor.

Plastik kirliliğiyle mücadelede uluslararası işbirliği ve yerel eylemler önemli bir rol oynamaktadır. Tek kullanımlık plastik ürünlerin azaltılması için toplumun ve işletmelerin katılımı büyük önem taşıyor. Ayrıca, plastik atıkların geri dönüştürülebilir alternatiflerle değiştirilmesi, geri dönüşüm altyapısının güçlendirilmesi ve bilinçlendirme kampanyalarının artırılması gibi adımların atılması gerekiyor.