CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi’nin büyük bölümünün faaliyetleri durdurulacak

Ä°stanbul Ãœniversitesi-CerrahpaÅŸa (Ä°ÃœC) Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, “Yapılan deÄŸerlendirme neticesinde CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi’nin büyük bölümünün faaliyetlerini durdurulacağını açıkladı

Ä°stanbul Ãœniversitesi-CerrahpaÅŸa (Ä°ÃœC) Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, “Yapılan deÄŸerlendirme neticesinde, tüm dahili ve cerrahi bilimleri içerisinde barındıran, toplam 17 ayrı binadan oluÅŸan Monoblok binalar kompleksi ile UÄŸur Derman binası, yemekhane binası ve öğrenci yurt binalarının, emniyetle hizmeti yerine getirecek güvenlik seviyesine sahip bulunmadığı ve bu binaların risk taşıdığı tespit edilmiÅŸtir. Bu nedenle, CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi’nin ana omurga yapısını oluÅŸturan yaklaşık 105 bin metrekarelik kapalı alan hizmete devam edemeyecektir” dedi.

Prof. Dr. Aydın, üniversitelerin İç Hastalıkları Amfileri Binası’nda yaptığı basın açıklamasında, 6 Åžubat’taki KahramanmaraÅŸ merkezli 11 ili etkileyen depremlerden sonra, beklenen Ä°stanbul depremi nedeniyle üniversitelerindeki tüm binaların güvenlik seviyelerinin tekrar sorgulandığını belirtti.

CerrahpaÅŸa YerleÅŸkesi’nde halihazırda eÄŸitim, araÅŸtırma, hasta hizmetleri ve yönetim binalarından oluÅŸan yaklaşık 180 bin metrekarelik kapalı alanın kullanıldığını ifade eden Aydın, bunların bir kısmının tarihi özellikte bir kısmının betonarme bir kısmının da geçici çelik konstrüksiyon yapılardan oluÅŸtuÄŸunu aktardı.

Son depremlerden sonra betonarme bina stokunun deÄŸerlendirilmesi amacıyla Rektörlük tarafından geçen hafta başında üniversitenin Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü öğretim üyelerinden oluÅŸan bir heyetin görevlendirildiÄŸini, CerrahpaÅŸa YerleÅŸkesi’ndeki tüm yapıların deÄŸerlendirildiÄŸini dile getiren Aydın, “Yapılan deÄŸerlendirme neticesinde, tüm dahili ve cerrahi bilimleri içerisinde barındıran, toplam 17 ayrı binadan oluÅŸan Monoblok binalar kompleksi ile UÄŸur Derman binası, yemekhane binası ve öğrenci yurt binalarının emniyetle hizmeti yerine getirecek güvenlik seviyesine sahip bulunmadığı ve bu binaların risk taşıdığı tespit edilmiÅŸtir. Bu nedenle, CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi’nin ana omurga yapısını oluÅŸturan yaklaşık 105 bin metrekarelik kapalı alan hizmete devam edemeyecektir.” diye konuÅŸtu.

Boşaltılacak birimler

Rektör Aydın, ÅŸu andan itibaren Acil ile Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Birimi haricinde sayacağı bazı birimlerin devre dışı kalacağını belirterek, “Dahili ve cerrahi bölümlere ait toplam 800 hasta yatağı, 32 ameliyathane, yoÄŸun bakım, kemik iliÄŸi ve diyaliz üniteleri, karaciÄŸer ve böbrek nakil merkezi, ayaktan saÄŸlık hizmeti veren 117 birim ve ünite, ileri düzey robotik cerrahi merkezi, endoskopi üniteleri, ileri düzey giriÅŸimsel ve tanısal görüntüleme üniteleri ile birlikte tüm eriÅŸkin ayaktan ve yatan hasta kabulü ve tüm ameliyatlar durdurulmuÅŸtur” ifadelerini kullandı.

CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi’nin bundan böyle çelik konstrüksiyon yapılar, tarihi tescilli yapılar ve güvenlik riski bulunmayan betonarme yapılardan oluÅŸan yaklaşık 75 bin metrekareIik kapalı alanda faaliyetlerine devam edeceÄŸini aktaran Aydın, “Bu alanlar, kısa süre içerisinde düzenlenerek CerrahpaÅŸa’da kısıtlı da olsa ayaktan hasta hizmetine yeniden baÅŸlanacaktır. Acil, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi alanlarında saÄŸlık hizmetleri, imkanlar ölçüsünde devam edecektir. Çocuk saÄŸlığı ve hastalıkları, ayaktan ve yatan saÄŸlık hizmetleri, bu durumdan etkilenmeyecek ve faaliyetlerine devam edecektir. Hastalarımızın yaÅŸanan bu durumdan en az ÅŸekilde etkilenmeleri için ilgili kurumlar ile iletiÅŸim halinde gerekli tedbirler alınmaktadır.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Aydın, CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi’nin eÄŸitim ve saÄŸlık hizmetinin kesintisiz devamı için gerek ulaşım gerekse koordinasyon açısından CerrahpaÅŸa YerleÅŸkesi yakınında bulunan, YeÅŸilköy’de Atatürk Havalimanı’na komÅŸu Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesinin tamamının yapım amacına uygun ÅŸekilde geçici süreyle CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi’nin kullanımına verilmesi konusunda görüşmeler yapıldığını söyledi.

TOKİ tarafından yaklaşık 1 ay önce ihale ilanına çıkıldı

Uzun bir süredir kamuoyunun gündeminde olan Yeni CerrahpaÅŸa Projesi’nde de önemli bir aÅŸamaya gelindiÄŸini belirten Prof. Dr. Aydın, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Yaklaşık 220 bin metrekare kapalı alandan oluÅŸacak 1. etap hastane yapıları inÅŸası, TOKÄ° tarafından yaklaşık 1 ay önce ihale ilanına çıkılmış ve ihalesi de 28 Åžubat 2023 tarihinde yani yarın gerçekleÅŸtirilecektir. Bu ihalenin sonucu ile birlikte mevcut yerinde inÅŸa süreçleri baÅŸlayacak olan Yeni CerrahpaÅŸa Projesi tamamlandığında, ÅŸu anda ülkemizin en üst düzey tıp eÄŸitim merkezi ve aynı zamanda QS sınıflamasına göre dünyada ilk 500 içerisine yerleÅŸmiÅŸ olan CerrahpaÅŸa Tıp Fakültemiz, hak ettiÄŸi eÄŸitim ve saÄŸlık alanlarına kavuÅŸmuÅŸ olacaktır. Böylelikle gelecekte CerrahpaÅŸa, kendi yerleÅŸkesinde varlığını sürdürecektir.”

Aydın, tıp fakültesinin uygulama alanı olarak kullanılan, üniversitenin diğer birimleri olan Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun yaklaşık 4 bin 500 öğrencisinin, bu süreçten etkileneceğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Nuri Aydın, yaklaşık 500 öğretim üyesi ve yardımcıları, 1250 sağlık personeli, bin işçi ve 600 idari personel kadrosuyla hizmet veren Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin eğitim ve hasta hizmetlerinde en az aksama ile sürecin sonuçlanması için gerekli tüm tedbirlerin alınacağını kaydetti.

Haseki Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesinin durumu

Benzer bir durumun CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi’nden tamamen bağımsız çalışan ve diÄŸer özel branÅŸ hastaneleri olan Haseki Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesinde de yaÅŸandığını anımsatan Aydın, ÅŸunları kaydetti:

“Az önce bahsettiÄŸim gerekçelerle, 2 hafta önce ayaktan ve yatan hasta hizmeti durdurulmuÅŸtu. Bu hastanemiz için de ilgili mercilerden, geçici süreyle kullanılmak üzere Bahçelievler Devlet Hastanesinin uygun olan servisleri ve anjiyo üniteleri ile aynı ilçede yer alan Ä°stanbul Fizik Tedavi EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesinin ek hizmet binası talep edilmiÅŸtir. Halen kardiyoloji alanında Türkiye’deki en fazla sayıda tıpta uzmanlık öğrencisine eÄŸitim hizmeti veren Haseki Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesi, bu iki alan içerisinde yer alarak hizmetlerine devam edecektir. Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesinin yeni binası ile ilgili süreçler de Ä°stanbul Proje Koordinasyon Birimi (Ä°PKB) nezdinde ilerlemektedir. CerrahpaÅŸa’nın içine girdiÄŸi bu acil durum ve zorlu sürecin öğrencilerimizi, hastalarımızı ve çalışanlarımızı en az etkileyecek ÅŸekilde atlatılması için gereken tüm tedbirler, ilgili kurumlarla birlikte alınmaktadır. Ãœlkemizin içinden geçtiÄŸi bu zor günleri hep birlikte aÅŸacağımıza ve yaralarımızı birlikte saracağımıza inancım tamdır.”

Kaynak: AA