BM raporundan: Türkiye Raporu, Korkunç Bilanço

BM raporundan: Türkiye’nin güneydoÄŸusunda 2 bin kiÅŸi hayatını kaybetti, 500 bin kiÅŸi yerinden edildi. 

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) insan hakları komisyonu, Türkiye’ye GüneydoÄŸu’da son 18 ayda yürütülen askeri operasyonları sırasında yaÅŸanan insan hakları ihlallerinin soruÅŸturulması çaÄŸrısında bulundu.

BM Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad El Hüseyin baÅŸkanlığındaki komisyon tarafından hazırlanan raporda, 18 ay devam eden operasyonlar sırasında aralarında “800 güvenlik görevlisinin de bulunduÄŸu 2 bine yakın kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi, ciddi insan hakları ihlalleri” yaÅŸandığı belirtildi.

Raporda ayrıca, PKK saldırılarında çok sayıda güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği ya da yaralandığı bildirildi.

25 sayfalık raporda Temmuz 2015 ile Aralık 2016 tarihleri arasında Türk güvenlik güçlerinin operasyonlarında “ağır yıkım, öldürme ve birçok diÄŸer ciddi insan hakları ihlallerine” iliÅŸkin bulgulara yer verildi.

BM raporunda, hükümete, iddia edilen ölümler ve diğer ihlallerle ilgili soruşturma açması çağrısı yapıldı.

Raporda, BM’den denetçilerin bir yıl süren çabalarına karşın Kürtlerin ağırlıkta olduÄŸu GüneydoÄŸu kentlerine giremedikleri vurgulandı.

Bölgede yaÅŸayanların tanıklıkları ile uydu görüntülerine yer verilen raporda, bölgedeki 30’dan fazla ÅŸehirde “ağır silahlarla meskun mahallerin büyük yıkıma uÄŸratıldığı” bildirildi.

Rapora göre, çoğunluğu Kürtlerden oluşan 500 bine yakın kişi de operasyonlar nedeniyle evlerinden edildi.

BM’nin aldığı bilgiye göre hükümet, PKK’yı “çocukların dahil bölgedeki insanları kaçırmak, hendek kazmak, ÅŸehir ve ilçelerde yollara barikat kurmak, acil saÄŸlık hizmetinin saÄŸlanmasına engel olmakla” suçladı.

2016’nın başında, Şırnak’ın Cizre ilçesinde “189’a yakın erkek, kadın ve çocuÄŸun haftalarca su, gıda, tıbbi yardım ve elektriÄŸe eriÅŸimleri olmadan, evlerinin bodrumunda hapsedildiÄŸi, ardından topçu ateÅŸinin neden olduÄŸu yangında öldüğü” belirtildi.

Raporda, “Binaların yıkılmasıyla, kanıtların toplanması ve cenazelerin teÅŸhis edilerek takip edilmesi büyük oranda engellenmiÅŸtir.” ifadesine yer verildi. Rapordaki suçlamalar şöyle devam ediyor:

“Bölgedeki yetkililer, aşırı güç kullanımı, ağır silahlara baÅŸvurulması ve ölümlere iliÅŸkin soruÅŸturma açmak yerine, öldürülen insanları terör örgütlerine katılmakla suçlamış, bu kiÅŸilerin ailelerine karşı baskıcı tedbirler almıştır.”

BM Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Rayad El Hüseyin, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe giriÅŸimi ve bir dizi terör saldırısına yanıt verirken yaÅŸadığı zorlu ve karmaşık süreci anladığını belirtti.

Zeyd Rayad El Hüseyin, ülkede insan haklarının açıkça ve önemli ölçüde hasar görüyor olmasınınsa, gerilimi derinleştireceği ve istikrarsızlığa yol açacağı uyarısı yaparak şunları söyledi:

“Temmuz 2015’in sonu ve AÄŸustos 2016’nın sonları arasındaki 13 aylık dönemde, kadın ve çocukların da aralarında olduÄŸu, iddia edilen öldürme olaylarına yönelik hiçbir güvenilir soruÅŸturma açılmadığı yönündeki haberler, beni ayrıca endiÅŸelendiriyor.
“Türkiye hükümeti bize eriÅŸim saÄŸlamadı, bu raporda bahsedilen ciddi hak ihlallerinin gerçek olduÄŸunu kabul etmedi. Ä°ddiaların ağırlığı ve 355 binden fazla insanın yerinden edilmesi ile yıkımın büyükliÄŸi, soruÅŸturmanın hem aciliyeti, hem de gerekliliÄŸini gösteriyor.”