Bloomberg: Yaşam pahalılığı Erdoğan’ın popülaritesini düşürdü

Birleşmiş Milletler verilerine göre küresel gıda fiyatlarının son 60 yılın zirvesine ulaştığı açıklandı. Bloomberg ise ekonomik krizdeki ülkelerin artıştan daha fazla etkilendiğini yazdı.

Küresel gıda fiyatlarındaki artış son yılların en yüksek seviyesinde. Dünyada fiyatların bir yıl içerisinde ciddi bir artış gösterdiği belirtilirken ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, ekonomik krizdeki ülkelerin enflasyonu daha sert hissettiğini yazdı. Türkiye’yi örnek veren Bloomberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın popülaritesindeki düşüşü de yaşam pahalılığına bağladı.

‘Hükümetler daha fazla müdahil oluyor’

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) aktardığı verilerine göre, küresel gıda fiyatları Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 arttı. FAO verilerin, son 60 yılın en yüksek seviyesine işaret ettiğini açıklandı. Artışta nebati yağ, tahıl ve et fiyatlarındaki yükselişlerin etkisine dikkat çekilirken durumun daha da kötüleşmesi öngörüldü. Olağanüstü hava koşulları, navlun ücretleri ve gübre maliyetleri, nakliye sorunları ve işgücü darlığının mevcut problemi daha da derinleştirmesi bekleniyor.

Bloomberg’de yer alan haberde, küresel gıda fiyatlarındaki artış, Türkiye de dahil olmak üzere kimi örnekler üzerinden ele alındı. Hükümetlerin artan fiyatlarla birlikte büyük bir sınavdan geçtiği vurgulanıyor. Avrupa’dan Asya’ya siyasilerin artık daha fazla yardım dağıttığı, satıcılara fiyat indirimleri talep ettikleri ve ticaret kurallarına müdahale ettikleri söylenirken, ekonomik krizin ciddi sorun olduğu ülkelerde gıda maliyetlerindeki artışın daha can alıcı bir şekilde etkili olduğu vurgulandı. Lübnan’daki etkili güçlerden Hizbullah’ın gıda dağıtımına giderek kontrolü eline aldığı belirtilirken ABD’de de pandemi boyunca alım gücünün korunmasına dair alınan önlemler paylaşıldı.

ABD merkezli Peterson Institute for International Economics’ten Cullen Hendrix, ‘hükümetlerin daha düşük tüketici fiyatlarına destek amacıyla bir süreliğine müdahale ve taahhütte bulunabileceğini’ söylerken ‘bunu sonsuza dek sürdüremeyeceklerini’ ekliyor. Agnieszka de Sousa ve Jeremy Diamond imzalı haberde, gıda fiyatlarındaki artışın son yirmi yıl içerisinde pek çok ayaklanmayı doğurduğu ifade edilirken son olarak Güney Afrika’nın eski Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın yolsuzluk nedeniyle tutuklanmasında sonra başlayan ayaklanmada marketleri yağmalayan insanların oluşu örnek gösteriliyor.

Gıda enflasyonunda yükseliş

Yazıda Türkiye’deki gıda fiyatlarındaki artışa yer verilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın popülaritesinin ekonomik kriz ve yaşam pahalılığı ile birlikte düştüğü yer alırken, gıda enflasyonunun dört aylık yükselişini sürdürerek Ağustos ayında %29’a ulaştığı belirtildi. Hükümetin fiyatları kontrol altına almak için yüksek fiyatlı satış yapan işletmeleri soruşturma yoluyla para cezası ile tehdit ettiği söylendi. Ticaret Bakanlığı yetkililerinin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde toptancı pazarlarında gıda fiyatlarının aşırı artışı iddiaları hakkında inceleme başlattığı aktarıldı.

Erdoğan hükümetinin gıdadaki enflasyonu azaltmak için yasal değişiklikler üzerinde çalıştığını belirten Bloomberg, Ekim’den itibaren tarlalarda çürüyen taze meyve ve sebzelerin internet pazarı ile alınabileceği ve olası arz şokların tespit edilmesi için hava durumu erken uyarı sisteminin devreye gireceğini söyledi. Buna ek olarak vergi teşvik ile daha fazla ticari tedbirlerin olasılığı dile getirilirken Türkiye’nin 8 eylülde tahıl ve mercimek ithalatında vergileri kaldırdığı hatırlatıldı.