BioNTech, tazminat davası ile karşı karşıya

Covid-19 salgınına karşı geliştirdiği aşı ile dünyanın umudu olan BioNTech, aşı sonrası kalıcı sağlık sorunları yaşadığını iddia eden kişiler tarafından tazminat davası ile karşı karşıya kaldı. Almanya’da iki hukuk firması, BioNTech’e yüzlerce dava açtı. Davalardan ilki 11 Haziran 2023’te Hamburg bölge mahkemesinde görülecek.

Davacılardan biri, orta yaşlı bir sağlık çalışanı. Kendisi, BioNTech aşısını yaptırdıktan sonra kalp ritim bozukluğu ve beyin sisi gibi semptomlar yaşadığını ve bunun için 150 bin euro (yaklaşık 3.8 milyon TL) tazminat talep ettiğini söylüyor. Diğer davacılar da benzer sağlık sorunları yaşadıklarını iddia ediyorlar.

Davaları açan hukuk firmalarından biri Düsseldorf merkezli Rogert & Ulbrich, diğeri ise Mainz merkezli Cäsar-Preller. Bu firmalar daha önce Volkswagen’in dizel emisyon skandalında tüketicilere tazminat kazandırmışlardı. Rogert & Ulbrich’in sahibi Tobias Ulbrich ise sosyal medyada aşı karşıtı görüşleriyle tanınıyor. Ulbrich, Bill Gates’in aşı ile Almanya nüfusunu 27 milyona indirmek istediğini ve bazı aşılıların “aşı kaynaklı bağışıklık yetmezliği sendromu” (V-AIDS) mağduru olduklarını iddia etmişti.

BioNTech ise davaların reddedileceği konusunda kendinden emin. Şirket, aşının güvenlik profilinin sürekli olarak izlenmesi ve dünya çapında 2,6 milyar dozdan fazla Covid-19 aşısının uygulanmasının ardından, bugüne kadar ilgili ürün bilgilerinde zaten listelenenler dışında potansiyel yan etkiler tespit edilmediğini açıkladı. BioNTech ayrıca, Avrupa Birliği yasalarının kendilerini olası tazminat taleplerinden koruduğunu da belirtti.

BioNTech’in kurucuları Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin ise bu davalarla ilgili henüz bir açıklama yapmadılar. Türeci ve Şahin, Covid-19 aşısının geliştirilmesindeki başarıları nedeniyle dünya çapında saygınlık kazanmış ve pek çok ödül almışlardı.