Berkin Elvan’ın Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı’ndaki evinden ekmek almaya giderken polis Fatih Dalgalı’nın attığı gaz fişeği ile vurulmasının üzerinden 7 yıl geçti. Ailesinin ve hak savunucularının adalet arayışı sürüyor
Berkin’in ailesi, vurulmasının 7’nci yılında yaptığı açıklamada, “7 yıl geçti. Geçen zaman yaralarımızı sarmadı. Başka çocukların öldürülmemesini istedik, kör kurşunların hedefinde çocuklar oldu. Berkin’in yaşayamadığı çocukluğu bütün çocukların yaşamasını istiyoruz. Berkin için adalet istiyoruz. Özlemle oğul…” ifadelerini kullandı.
7 YIL GEÇTİ ADALET GELMEDİ
Berkin’i katleden polis memuru Fatih Dalgalı hakkındaki iddianame üç buçuk yıl sonra hazırlandı. Dalgalı’nın ‘olası kasıtla öldürmek’ suçundan cezalandırılması istendi. Mahkeme başkanı davanın yüzde 80-90’ının bittiğini söyledi. Dava kapsamında pek çok kez bilirkişi raporu istendi. Olay anının görüntülerindeki kişinin ZET tüfeği kullanımında yönetmeliklere, talimatlara aykırı hareket edip etmediği hususunda İzmir Foça Jandarma Okulu Komutanlığında görevli gaz tüfeği eğitmenleri tarafından hazırlanan raporun sonucu mahkemeye sunuldu. Raporda, polisin biber gazı silahı kullanmada eğitimli olduğu ve ‘kanuni sınırların bilincinde hareket ettiği’, uygulamadan doğacak hukuki boyutları yorumlayacak seviyede personel olduğunun anlaşıldığı, nişan alıp almadığının tespit edilemediği ve bu konudaki gerçeği ‘ancak polisin kendisinin bileceği’ sonucuna varıldı. Mahkeme heyetinin talep ettiği hususlarda rapor içeriği gelmediği için bilirkişi raporu ve dosya Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Adli Tıp Kurumu ise “görev kapsamımızda değil” diyerek dosyayı mahkemeye iade etti.
Sanık Dalgalı’nın tutuksuz yargılandığı davada 15’ten fazla duruşma gerçekleştirilirken bir sonraki celse 23 Eylül’de görülecek.
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024