Bakterilerden kaynaklanan hastalıkların, kalp rahatsızlıklarından sonra dünya da ikinci önemli ölüm sebebi olduğu açıklandı.
Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, Staphylococcus aureus ve pnömokok en ölümcül bakteriler arasında gösteriliyor.
Bu çalışmada, enfeksiyonlara en sık sebep olan yaklaşık otuz bakteri incelendi ve bunlarla ilişkili ölüm sayısı değerlendirildi.
Bill Gates Vakfı tarafından finanse edilen bu geniş araştırma programı, dünyanın birçok ülkesinden birkaç bin araştırmacıyı içeren benzersiz bir ölçekte yürütüldü.
Sonuç olarak, araştırmacılar, özellikle kalp krizi de dahil olmak üzere koroner kalp hastalığından sonra “İncelenen bakterilerle ilişkili ölümlerin dünya çapında ikinci önde gelen ölüm nedenini oluşturduğu” sonucuna vardı.
İncelenen yaklaşık 30 bakteriden beşinin, ölümlerin yarısından fazlasına sebep olduğu belirlendi. bunlar, Staphylococcus aureus, E. coli, pnömokok, Klebsellia pneumoniae ve bacille pyocyanique olarak tespit edildi.
Araştırma, Staphylococcus aureus’un 135 ülkede bakteri kaynaklı ölümlerin ana sebebi olduğunu ortaya koydu. Beş yaşın altındaki küçüklerde ise en ölümcül olanın pnömokok enfeksiyonları olduğu belirlendi.
Staphylococcus aureus, yol açtığı diğer rahatsızlıkların yanısıra insanlarda besin zehirlenmelerine sebep olur.
Araştırmacılar, bu sonuçların, bakteri kaynaklı enfeksiyonlarının halk sağlığı bakımından ne denli “acil önceliğe” sahip olduğuna işaret ettiğini belirtiyor.
Araştırmacılar, enfeksiyonların önlenmesi, özellikle direnç fenomenlerinden kaçınmak için antibiyotiklerin yerli yerinde kullanımı ve aşılamadan daha etkili biçimde yaralanma çağrısında bulunuyorlar.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024