1972 yılında yayımlanan ‘Eolya’nın BaÅŸkenti Ayvalık’ olarak türkçeleÅŸtirdiÄŸimiz Yunanca kitaptan yararlanıldığında Ayvalık adının;
- Ayva’dan, yabani ayva’dan
- Midye türü olan ve bu kesimde bulunan ayvada’dan
- Ä°lk yerleÅŸenlerinin Midilli’nin Kydona köyünden olabileceklerinden ya da Girit’in ‘Kydonies’ bölgesinden gelmiÅŸ olabileceklerinden dolayı geldiÄŸi söylenebilir.
- Filozofların bu yerin adı konusundaki görüşlerini de vermek gerekir: Aioliki ‘nin (Eolya’nın)bozulmuÅŸ ÅŸeklidir. Aiolik kelimesinden türetilmiÅŸtir Ayvalık1.
- Ayvalık anlamına gelen Kydonie ismi , Ä°.Ö. 330 ‘dan beri süregelmektedir. Yalnız ismin nereden kaynaklandığına dair, kesin bir yanıt bulamıyoruz. AntikçaÄŸ’da gerçekten Ayvalık’tı da oradan mı aldı? Bilinmiyor…
1. ‘Eolya’ mitolojiye göre Edremit Körfezinden Ä°zmir’e kadar uzanan ve Midilli’yi de içine alan kıyı ÅŸeridine yerleÅŸmiÅŸ bir soyun ülkesidir. Bu soydan olanlara Eoller ya da Eolyalılar denirdi.
Ä°lk ve OrtaçaÄŸların Ayvalık’ı
Arkeolog Prof.Dr.Ömer ÖzyiÄŸit ‘in anlatımına göre ;
AntikçaÄŸ’da, Ayvalık’ın önündeki adalara ‘Hekatonisa’ ismi veriliyordu. Bu isim, bu adaların en büyüğü ‘Nesos’ (Moshonisi, Cunda, Alibey) aynı isimle söylenen ‘Nesos’ ya da ‘Nasos’ antik kentinin baÅŸ tanrısı olan Apollon’dan gelmeteydi. ‘Hekatos’ Apollon’un takma adıydı. Bu nedenle bu adalara Hekatos ya da Apollon Adaları da deniliyordu. Apollon Adaların’da Nesos’tan baÅŸka ‘Chalkis’, ‘Pordoselene’, ‘Kydonia’ antik yerleÅŸmeleri vardı. Antik kaynaklar Chalkis, Pordoselene ve Nasos’tan oldukça söz etmelerine karşılık, Kydonia hakkında, yazları akan ünlü bir sıcak su kaynağına sahip olduÄŸunu yazan ,yalnız Plinius olmuÅŸtur. (Ä°S 79)’da Vezüv Yanardağı’nın patlaması sırasında öldüğü kaydediliyor.
Bugün eski Kydonia olduÄŸunu sandığımız yerde, toprak üzerinde göze hiçbir temel çarpmamasına karşılık, yüzeyde antik devre ait, çok bol sayıda çanak, çömlek parçacıkları açıkça görülebilmektedir. Yüzeyden topladığımız bu çanak çömlek parçacıklarına göre, burada Helenistik (İÖ 330 – 30), Roma (İÖ 30 – Ä°S 395) çaÄŸlarına ait bir yerleÅŸme merkezi olduÄŸu anlaşılmaktadır. Bu antik yerleÅŸme merkezinde, daha da eski devirlerin bulunup bulunmadığını anlamak için, bilimsel arkeolojik kazı ve sondajların yapılması gerekmektedir.
Roma ÇaÄŸ’ında en parlak devrini yaÅŸadığını sandığımız Kydonia’nın, daha sonraları Bizans Çağı içerisinde ya da sonlarına doÄŸru, bazı nedenlerden dolayı,önemini yavaÅŸ yavaÅŸ kaybederek, yerleÅŸmenin Ayvalık’ta ‘Ä°lkkurÅŸun Tepesi’ eteklerine kaydığı, burada geliÅŸmeye baÅŸladığı, bu yeni yerleÅŸme yerinde bulunan bazı Bizans Çağı verilerinden anlaşılmaktadır. Kent daha sonraki çaÄŸlarda geliÅŸimini, bu merkez etrafında yapmış ve terk edilen eski yerleÅŸme merkezi, zamanla toprak altında kalmıştır.
Bu dört antik kentten Chalkis ve Pordoselene, yaÅŸamlarını bitirmelerine karşılık, Kydonia ve Nesos, AntikçaÄŸ’dan günümüze kadar yaÅŸamlarını sürdürmüşler ve bugün de sürdürmektedirler. Ãœstelik Kydonia, Türkçeye çevrilmiÅŸ haliyle ‘Ayvalık’; Nesos ise, Cunda ya da Alibey adıyla yaÅŸamaktadırlar.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024