Ankara Üniversitesi öğrencileri: Saldırılara boyun eğmeyeceğiz

Cebeci Kampüsü’nde Ülkü Ocakları’ndan 150 kişilik faşist grubun saldırısı ardından açıklama yapan Ankara Üniversitesi öğrencileri, “Hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Ankara Üniversitesi öğrencileri, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde Ülkü Ocakları’ndan 150 kişilik faşist grubun, polis ve ÖGB korumasında öğrencilere kesici silahla saldırısından sonra Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Eş Genel Başkanı Fatin Kanat, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatı Ayşegül Çağatay ve çok sayıda öğrenci katıldı. Açıklamayı öğrenciler adına Selma Tokaç yaptı.

 ‘ÖZEL GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE’

Cebeci Kampüsü’nde iki gündür grupların saldırısı altında olduklarını belirten Tokaç, saldırıların üniversite bileşenlerine karşı yapıldığını ifade ederek, “Okulumuzda ekonomik krize ve bunun öğrencilere olan etkisine dair bir forum düzenlemek isteyen Mülkiye Dayanışması bileşenlerine karşı Çarşamba günü yapılan saldırı ile başlayan süreç, bugün tekrardan aynı grubun Cebeci Kampüsündeki ilerici öğrencilere yapmaya çalıştığı saldırıyla devam etmiştir. Söz konusu grup, okul içerisindeki arkadaşlarımıza saldırmaya kalkmış, cinsiyetçi küfür ve hakaretlerde bulunmuş, en nihayetinde de arkadaşlarımıza bıçaklı bir saldırıya yeltenmiştir. Söz konusu saldırının ÖGB Amiri Aslan Duran’ın üniversitemizin öğrencisi olan arkadaşlarımızdan birini okuldan atmaya yeltenmesi ve bunun üzerinden gerginlik çıkarmaya çalışmasından sonra başlamış olması özel güvenlik birimlerinin Ülkü Ocakları’na mensup faşistler ile beraber hareket ettiğinin açık bir göstergesidir. Ayrıca, ilerici öğrencileri sürekli olarak taciz eden, takip eden özel güvenlik birimlerinin okulumuza söz konusu grubun kesici-delici aletlerle girmesini engellememesi, mevzu bahis işbirliğinin bir diğer göstergesidir” diye konuştu.

‘ARKASINDA İKTİDAR VAR’

Ülkücü grubun, Ankara Üniversitesi öğrencisi olmayan, kim olduğu belirsiz kişileri öğrencilere saldırması için okula soktuğuna dikkat çeken Tokaç, “Bu duruma yine özel güvenlik birimleri göz yummaktadır. Ayrıca aynı şekilde kesici, delici aletler taşıyan faşist çeteler okulumuzun çevresinde toplanarak okulumuzun öğrencilerine tehdit oluşturmakta, okulumuzun öğrencilerine saldırma fırsatı kollamaktadır. Okulumuzda oluşturulan bu gerginlik ortamı ve korku atmosferinin arkasında iktidarın ve ortaklarının ekonomik krize karşı gün geçtikçe artan öfkeyi bastırmak ve sindirmek amacı yatmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘SORUMLU REKTÖR VE ANKARA EMNİYETİ’

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Ankara Emniyeti’ne ve Valiliğe seslenen Tokaç, okulun söz konusu çetelerden arındırılması için gerekli soruşturma ve kovuşturmalar yürütülmediği takdirde öğrencilerden herhangi birinin can güvenliğine gelecek zararın onların sorumluluğunda olduğunu söyledi. Tokaç, “Buradan Ankara Cumhuriyet Savcılığına da sesleniyoruz. Ülkü Ocaklarının gün geçtikçe sistematikleşen şiddet eylemleri bütün kamuoyunun malumudur. Söz konusu grup, gazetecilere, siyasetçilere, milletvekillerine ve hatta parti genel başkanlarına saldırılar düzenleyerek demokratik kamuoyunu sindirmeye çalışmaktadır. Söz konusu grup hakkında gerekli adli işlemlerin yürütülmemesi, bütün bu şiddet eylemlerine karşı sessiz kalınması yargının söz konusu grupların vesayeti altında olduğunun, bu grubun bütün kanunsuz eylemlerinin yargı tarafından onaylandığının göstergesi haline gelecektir. Yargı organları söz konusu gruba karşı eylem almadığı takdirde bunu onaylayacaktır. Biz Cebeci Kampüsü öğrencileri olarak anayasal-demokratik hakkımızı kullanarak söz konusu forumu yapma konusundaki irademizi sürdüreceğiz. Hiçbir baskı veya saldırıya boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.

Tokaç son olarak, 14 Aralık Salı günü bütün üniversite bileşenlerini, ülkenin genel gündemi haline gelen ekonomik krizi konuşmaya davet etti.

‘ÖĞRENCİLERİN YANINDAYIZ’

Basın açıklamasından sonra söz alan İHD Ankara Şube Eş Genel Başkanı Fatin Kanat, ülke olarak kötü bir dönemden geçildiğini belirterek, “Kendi yasalarını dahi tanımayan bir iktidar var. İktidarın küçük ortağı olan MHP ve ülkücüler Anayasa mahkemesini tehdit edebiliyor. Hukuk, yargı onların denetiminde. Bütün bunlara rağmen öğrencilerin omuz omuza oluşu bize umut veriyor. Bu aynı zamanda ülkedeki laik üniversite mücadelesinin sürdürücüsü konumunda. İHD olarak, yaşanabilecek her türlü hak ihlallerinde öğrencilerin yanındayız” dedi.

‘FAŞİZMİN YANSIMASI CEBECİ KAMPÜSÜ’

Ardından söz alan ÇHD’li  avukat Ayşegül Çağatay, “Ülkemizde görülen faşizmin bugünkü yansıması Cebeci Kampüsü’nde oldu. Öğrenci arkadaşlarımız faşizme karşı yan yana durarak bu saldırılara cevap vermiştir. Bu antifaşist mücadelede öğrenci arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu  belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

Açıklama alkışlarla ve “Yaşasın öğrenci dayanışması” sloganlarıyla son buldu.