Altılı masa beşinci kez bir araya geldi

CHP, Ä°YÄ° Parti, Gelecek Partisi, DEVA, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri, Ä°YÄ° Parti Genel BaÅŸkanı Meral AkÅŸener’in ev sahipliÄŸinde beÅŸinci kez bir araya geldi.

Toplantı sürerken yapılan açıklamada, muhalefetin cumhurbaÅŸkanı adaylığına iliÅŸkin tartışmalarla ilgili, “Bilinmesini isteriz ki, altı siyasi partinin ortak akıl ve makulde buluÅŸmak üzere oluÅŸturduÄŸu istiÅŸare mekanizmasını, adaylık tartışmasına indirgemeye çalışanlar, milletimizin ve ülkemizin geleceÄŸine dair büyük bir kazanım olarak gördüğümüz çalışmalarımızı asla sekteye uÄŸratamayacaktır. Bir kez daha ilan ediyoruz ki; Türkiye’nin 13. CumhurbaÅŸkanı, GüçlendirilmiÅŸ Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır” denildi.

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Gelecek Partisi Genel BaÅŸkanı Ahmet DavutoÄŸlu, DEVA Partisi Genel BaÅŸkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel BaÅŸkanı Temel KaramollaoÄŸlu ve Demokrat Parti Genel BaÅŸkanı Gültekin Uysal, AkÅŸener’in ev sahipliÄŸinde Ä°YÄ° Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldi.

İlk kez gündüz saatlerinde yapılan toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.

Ekonomiden, dış politikaya, güçlendirilmiÅŸ parlamenter sisteme geçiÅŸ için oluÅŸturulan komisyon çalışmalarının ele aldığı toplantının ardından yapılan açıklamada, “Ä°ktidarın, milletimizi kutuplaÅŸtırarak, birbirine hasım ilan eden bu kutuplaÅŸma üzerinden çıkar düzenini sürdürmeyi amaçlayan kirli siyasetinin karşısında huzurun hâkim olduÄŸu ‘Yarının Türkiyesi’ni inÅŸa etmeye kararlıyız” görüşüne yer verildi.

Ayrıca 29 yıl önce Madımak Oteli ve BaÅŸbaÄŸlar’da yaÅŸamını yitirenler de anıldı.

Altı siyasi partinin işbirliğinin geldiği aşama ve atılacak yeni adımların ele alındığı toplantıda, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için gerekli anayasal ve yasal reformlarla ilgili kurulan komisyonun da çalışmalarını sürdürdüğü vurgulandı.

“Sermaye kontrolü adımı”

Liderlerin açıklamasında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun, 15 milyon lira üzeri döviz varlığı bulunan ÅŸirketlere ticari kredi kullandırılmayacağına yönelik kararı, “Serbest kambiyo sisteminden sermaye kontrol sistemine geçiÅŸleri adımı” olduÄŸu vurgulandı.

Meclis’ten geçen “ek bütçe” ise iktidarın “ekonomi politikalarının iflasının itirafı” olarak nitelendirildi:

“Genel BaÅŸkanlar olarak bizler, iktidarın ülkemizi geçen yüzyılda kalan, kapalı bir ekonomi-politik sisteme yöneltme çabalarına karşı mücadele etme kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz.

“Kurallı, verimli, rekabetçi, istihdamı önceleyen bir ekonominin güvencesi olarak, yüksek enflasyon ve iÅŸsizliÄŸi bitirmeye, çiftçimizi, emekçimizi, sanayicimizi, esnafımızı, memurumuzu ve emeklimizi refaha kavuÅŸturmaya; milletimizin hiçbir ferdini açlık sınırının altında bir asgari ücrete mahkûm etmemeye kararlıyız. ”

Açıklamada, iktidarın görüşmelerini yeni yasama yılına ertelediÄŸi “Dezenformasyon Yasa Teklifi” de eleÅŸtirilerek, basın özgürlüğünü savunma konusunda kararlı tutumlarının devam edeceÄŸi vurgulandı.

Madrid zirvesine eleştiri: İç siyaset malzemesi

Liderler, Türkiye’nin Ä°sveç ve Finlandiya’ya yönelik NATO vetosunu koÅŸullu olarak kaldırdığı Madrid zirvesini de ele aldı ve ortak açıklamada da iktidarın zirvedeki tutumu eleÅŸtirildi:

“Türk dış politikasında ise son yıllarda kiÅŸisel ve tepkisel tercihlere baÄŸlı olarak yaÅŸanan; savrulma, hedefsizlik ve vizyonsuzluÄŸun son örneÄŸi, NATO’nun Madrid Zirvesi sürecinde görülmüştür.

“Türkiye’nin haklı taleplerini somut güvencelere baÄŸlamayan üçlü mutabakat metni, bir iç siyaset malzemesi olarak kullanılması dışında herhangi bir deÄŸer taşımamaktadır.”

Son dört yılda, ülkenin yaÅŸadığı sorunların katlanarak arttığı belirtilen açıklamada, bunun nedeninin CumhurbaÅŸkanlığı hükümet sistemi olduÄŸu vurgulandı. Bunu aÅŸmanın yolunun güçlendirilmiÅŸ parlamenter sistem olduÄŸu vurgulanan açıklamada, “Özetle, sadece yönetim sisteminin deÄŸil, topyekûn hayatlarımızın deÄŸiÅŸmesidir. Milletçe hak ettiÄŸimiz, 21’inci yüzyıla yakışır, mutlu ve refah içinde bir Türkiye’ye kavuÅŸmaktır” ifadelerine yer verildi.

’13. CumhurbaÅŸkanı, demokrasi aşıklarının adayı olacak’

Liderler, muhalefetin cumhurbaşkanı adayına ilişkin tartışmalara da tepki gösterdi:

“Bilinmesini isteriz ki; altı siyasi partinin ortak akıl ve makulde buluÅŸmak üzere oluÅŸturduÄŸu istiÅŸare mekanizmasını, adaylık tartışmasına indirgemeye çalışanlar, milletimizin ve ülkemizin geleceÄŸine dair büyük bir kazanım olarak gördüğümüz çalışmalarımızı asla sekteye uÄŸratamayacaktır.

“Bir kez daha ilan ediyoruz ki; Türkiye’nin 13. CumhurbaÅŸkanı, GüçlendirilmiÅŸ Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır.”