AB’ye en fazla iltica baÅŸvurusunda bulunanlar Suriyeliler, Afganlar ve Türkler

Avrupa BirliÄŸi’ne (AB) üye ülkelere Afganistan’dan sığınma talebinde bulunanların, bu ülkede Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinden önce de temmuz ayında yaklaşık yüzde 20 arttığı ortaya çıktı.

Avrupa İltica Destek Ofisi (EASO), Norveç ve İsviçre ile birlikte 27 AB ülkesine temmuz ayında yaklaşık 50 bin kişinin sığınma talebinde bulunduğunu, bunun da bir önceki aya oranla yüzde 8 artışa denk geldiğini bildirdi.

Son baÅŸvurularla birlikte Afgan sığınmacıların sayısının Suriyelilere yaklaÅŸtığı kaydedilen açıklamada, Afgan mülteci sayısının yüzde 21 artarak 7 bin 300’e, Suriyeli mülteci sayısının ise yüzde 14 artışla 8 bin 500’e çıktığı bildirildi.

İki ülkenin sığınmacı sayısı 2020 aralık ayından bu yana birbirine yaklaştığı görüldü.

Türkiye’den sığınmacı başvuruları ise haziran ayına oranla yüzde 50 artış gösterip temmuz ayında 2 bin 500’e çıktı. Belarus’tan gelenlerle birlikte temmuz ayında Iraklı sığınmacı sayısı yine artış göstererek, 2 bin 300’e yükseldi.

Refakatçısı olmayan yaşı küçük sığınmacı sayısı ise haziran ayında bin 100 iken, temmuz ayında 2 bin 200’e çıktı.

EASO’nun resmi olmayan ilk verilerine göre haziran ayında sığınmacıların yüzde 39’una koruma hakkı tanındı. Bu da sığınmacıların beşte üçünün mülteci statüsü almaya hak kazandığı anlamına geliyor.

Bu arada Suriyelilerin yüzde 83’ü mülteci statüsü alırken, Afganlarda bu oranın son 6 aya oranla daha düşük seyrederek, yüzde 45 oranında kaldığı görüldü.