AB’den Türkiye’ye 400 Milyon Euro Deprem Yardımı

Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından Türkiye’ye 400 milyon euro’luk bir yardım paketi açıkladı. Bu yardım, AB’nin Dayanışma Fonu kapsamında verilecek. AB, aynı zamanda Romanya ve İtalya’ya da kuraklık ve sel felaketleri nedeniyle mali destek sağlayacak.

AB, Türkiye’ye deprem yardımı yapacak

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası, Türkiye, AB’nin Dayanışma Fonu’na başvurarak depremin yol açtığı zararların giderilmesi için mali yardım talep etmişti.

AB Konseyi, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye yardım konusundaki talebini onayladığını duyurdu. Buna göre, Türkiye’ye 400 milyon euro’luk bir yardım paketi verilecek. Bu yardımın, depremzedelerin barınma, altyapı ve temel hizmetlerin yeniden sağlanması gibi acil ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılması bekleniyor.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye’ye verilecek yardımın AB’nin dayanışma ruhunu yansıttığını söyledi. Michel, “Türkiye ile ilişkilerimizde zorluklar yaşasak da, depremin etkilediği insanlara destek olmak istiyoruz. AB olarak Türkiye’nin yanındayız” dedi.

AB, Romanya ve İtalya’ya da yardım edecek

AB Konseyi’nin açıklamasında, Türkiye’nin yanı sıra Romanya ve İtalya’ya da mali destek sağlanacağı belirtildi. Buna göre, Romanya’ya bu yılın Mart ve Nisan ayları ile geçen yıl Temmuz-Ağustos aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle 33,9 milyon euro mali destek verilecek.

İtalya’ya ise ülkenin orta bölgelerinde Eylül 2022’de yaşanan aşırı yağışlar ve meydana gelen sel felaketi nedeniyle 20,9 milyon euro yardım sağlanacak.

AB’nin 2023 bütçesinden Dayanışma Fonu’na aktarılacak para ile bu fona başvuruda bulunan Türkiye, İtalya ve Romanya’ya ödeme yapılması öngörülüyor. Ödeme yapılabilmesi için Avrupa Parlamentosu’nun da onay vermesi gerekiyor. Konunun parlamentonun gündemine Ekim ayının başında gelmesi bekleniyor.

AB Dayanışma Fonu nedir?

AB Dayanışma Fonu, AB üyesi ülkelerle üyeliğe aday olan ülkelerde yaşanabilecek büyük felaketler sonrasında yardım edilmesini öngörüyor. Fon, 2002 yılında kuruldu ve o tarihten bu yana 100’den fazla felaket için yaklaşık 6 milyar euro’luk yardım sağladı.

Fondan yararlanmak için başvuran ülkelerin belirli kriterleri karşılaması gerekiyor. Bunlar arasında felaketin büyüklüğü, etkilenen nüfusun sayısı, hasarın miktarı ve felaketin ulusal kaynaklarla giderilemeyecek boyutta olması gibi unsurlar bulunuyor.

Fondan alınan yardımın sadece acil durumlar için değil, aynı zamanda uzun vadeli iyileştirme çalışmaları için de kullanılması mümkün. Fon, ayrıca felaket risklerini azaltmak için önleyici tedbirler alınmasını da destekliyor.

NHY/DW Türkçe