AB’de nükleer enerji üretimi 2005’ten bu yana yüzde 16 azaldı

Avrupa BirliÄŸi ülkelerinde bulunan 106 aktif nükleer santral, 2019’de toplam 765 bin 337 Gigawatt saat elektrik üretti. Bu da birliÄŸin toplan elektrik üretiminin yüzde 26’sını oluÅŸturuyor. Ancak 2011’de Japonya’daki FukuÅŸima felaketinden bu yana birçok ülke nükleerden kademeli olarak çıkma kararı aldı.

AB’de üretilen nükleer enerjinin yarısından fazlası Fransa kaynaklı.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2019 verilerine göre, AB ülkelerinde üretilen nükleer enerjinin dağılımına bakıldığında Fransa’nın tek başına bunun yarısını (yüzde 52,1) ürettiği ortaya çıkıyor. Bu ülkeyi Almanya (yüzde 9.8), İsveç (yüzde 8,6) ve İspanya (yüzde 7.6) takip ediyor.

Bu dört ülke, AB’deki nükleer tesislerde üretilen toplam elektrik miktarının dörtte üçünden fazlasını oluÅŸturdu.

AB ülkelerinde nükleer enerji üretimi 2005’ten bu yana yüzde 16 azaldı.

Eurostat’ın açıkladığı verilere göre, AB ülkelerinde nükleer enerji üretimi son yıllarda kademeli olarak azalıyor. 2005 yılında tüm AB ülkelerinde toplam 916 bin 081 GWh üretilirken bu oran 2019 yılında 765 bin 337 GWh’te geriledi. (BirleÅŸik Krallık verilerde yer almıyor).

Fransa, 14 nükleer santral kapatacak

Fransa 2035 yılına kadar 14 nükleer santrali kapatmayı planlıyor. Hükümetin enerji politikaları ile ilgili kamuyu bilgilendirme belgelerine göre kapatmalara bu yıl Fessenheim’daki iki tesisten baÅŸlanacak.

Raporda hükümetin 2025 ve 2026 yıllarında devlet elektrik ÅŸirketin EDF’den iki reaktörün daha kapatılmasını isteyebileceÄŸi belirtildi.

Türkiye, 2023’te nükleer enerji üretimine baÅŸlıyor

Ä°nÅŸaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörünün 2023 yılında devreye girmesi bekleniyor.

GeçtiÄŸimiz ocak ayında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, santralle ilgili yaptığı açıklamada, “Ä°nÅŸallah büyük bir aksilik olmazsa 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında Türkiye 60 yıllık hayalini kurduÄŸu nükleer teknolojiye geçmiÅŸ olacak” ifadesini kullanmıştı.

Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluÅŸacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip olacak Türkiye’nin ilk nükleer santralini 20 milyar dolarlık yatırımla Mersin Akkuyu’ya yapıyor.