ABD Afganistan’dan çekiliyor

BD BaÅŸkanı Joe Biden, 11 Eylül’e kadar Amerikan askerlerini Afganistan’dan geri çekme kararını resmen açıkladı. 

Biden: ”11 Eylül’e kadar Afganistan’dan çekiliyoruz”

ABD BaÅŸkanı Joe Biden, ABD’yi en uzun savaşına götüren Dünya Ticaret Merkezi’ne ve Pentagon’a yönelik terörist saldırıların 20. yıldönümü olan 11 Eylül’e kadar Amerikan askerlerini Afganistan’dan geri çekme kararını resmen açıkladı.

“Amerika’nın en uzun savaşına son verme zamanı. Amerikan birliklerinin eve dönme zamanı” diyen Biden,  geri çekilmenin, BaÅŸkan Donald Trump yönetiminin Taliban ile yaptığı bir anlaÅŸma doÄŸrultusunda 1 Mayıs’ta baÅŸlayacağını, tamamen geri çekilmenin 11 Eylül’e kadar yapılacağını söyledi.

ABD Başkanı,  şunları kaydetti:

”20 yıl önce meydana gelen korkunç bir saldırı nedeniyle Afganistan’a gittik. Bu, 2021’de neden orada kalmamız gerektiÄŸini açıklayamaz. Taliban’la savaÅŸa geri dönmek yerine, bugün ve önümüzdeki yıllarda ayakta kalmamızı ve ulaÅŸmamızı belirleyecek zorluklara odaklanmalıyız. Geri çekilmemiz için ideal koÅŸulları yaratma umuduyla, Afganistan’daki askeri varlığımızı geniÅŸletme döngüsüne devam edemeyiz. Åžimdi Afganistan’daki bir Amerikan askeri varlığına baÅŸkanlık eden dördüncü Amerikan baÅŸkanıyım. Ä°ki Cumhuriyetçi, iki Demokrat… Bu sorumluluÄŸu beÅŸinciye  devretmeyeceÄŸim.”

Ãœlkesinin diplomatik ve insani çabalarının Afganistan’da devam edeceÄŸini belirten Biden, Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış çabalarını destekleyeceÄŸini ifade etti.

Biden, askerleri geri çekme kararını açıklamadan önce dün eski Başkan George W. Bush ile de görüştüğünü söyledi.

Çekilme kararını aylardır düşünen Biden, Afganistan’da 2 bin 300 askeri öldüren ve 2 trilyon dolardan fazlaya mal olan bir savaşın artık 2021’in acil dış politika endiÅŸelerine uymadığını belirledi.

Yetkililer kesin bir sayı vermeyi reddetse de, bazı ABD askerlerinin Amerikalı diplomatları korumak için kalacağı kaydedildi.

Öte yandan, Afganistan CumhurbaÅŸkanı EÅŸref Ghani bugün Twitter’da yaptığı açıklamada, Biden ile konuÅŸtuÄŸunu ve “ABD’nin kararına saygı duyduÄŸunu” belirtti. (Ajans Bizim)