AB Ekonomisindeki Küçülme ve Türkiye

Avrupa Merkez Bankası (ECB), virüs krizi nedeniyle ciddi bir ekonomik gerileme bekliyor.

Merkez bankası başkanı Christine Lagarde, Perşembe günü Frankfurt’taki faiz toplantısından sonra euro bölgesinde ekonominin bu yıl yüzde beş ila on iki arasında küçülmesinin beklendiğini ifade eden Merkez Bankası Başkanı: “Euro bölgesi barış zamanında eşi görülmemiş bir ölçek ve hızda düşüşle ​​karşı karşıya. Koronavirüsün yayılmasını engellemek için alınan önlemler tüm euro bölgesi ülkelerinde ve dünyadaki ekonomik faaliyetleri büyük ölçüde durdurdu.”

Krizden sonra beklenen toparlanma hızı belirsizliğini korurken uzmanlar bir tarih vermekten kaçınıyorlar.

Bir hafta önce yapılan AB zirvesinde adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Lagarde’nin, 2020’de döviz alanındaki gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 15’e kadar küçülebileceğine dair ekonomik tahminler sunduğunu ileri sürdü. Orta senaryo yüzde dokuz oranında kalıyor.

Euro ülkeleri hükümetlerinin, virüsün yayılmasına karşı iş yeri kapama ve izolasyon uygulamalarına geçmesi birçok ülkede ekonomik hayatı durma noktasına getirdi. Bu üretimin durması, ekonomilerin hızlı bir daralma içine girmesini getirdi.

Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik daralma, AB ülkeleriyle sınırlı kalmayarak, AB ülkeleri ile ticari ilişkiler içinde olan ülkelere de hızla içine alarak genişliyor. Bu da, Türkiye’nin en başta etkileneceği anlamına geliyor. En çok ticari faaliyetleri başta Almanya olmak üzere AB ülkelerine olan Türkiye’nin bu durumdan etkilenmemesi mümkün değil. Bu koşularda, Hazine ve Maliye Bakanının açıkladığı yüzde 5’lik büyüme bir hayal olmanın ötesine geçmeyecek gibi gözüküyor.