Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen üç yıldır cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için, TBMM’de görev yapan 238 milletvekili Meclis Başkanlığı’na ortak dilekçe sundu. Dilekçede, Atalay’ın milletvekilliğinin “yok hükmünde” bir işlemle düşürülmesinin hukuka ve halk iradesine açık bir darbe olduğu vurgulandı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), İYİ Parti, Yeniyol ve Emek Partisi’nden (EMEP) toplam 238 milletvekilinin imzasını taşıyan dilekçe bugün TBMM Başkanlığı’na teslim edildi. Vekiller, Anayasa’nın açık hükümleri ve AYM’nin bağlayıcı kararları hiçe sayılarak cezaevinde tutulan Can Atalay’ın milletvekilliği kaydının TBMM kütüğüne işlenmesini talep etti.
Kadıgil: “Bu Meclis bu utancı taşıyamaz”
Dilekçenin teslimi sonrasında basın açıklaması yapan TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, 28. Dönemde Hatay halkının oylarıyla milletvekili seçilen Can Atalay’ın, görevine başlamasının sistematik biçimde engellendiğini ve halk iradesinin yok sayıldığını vurguladı. Kadıgil, “30 Ocak’ta TBMM kütüğünden adı silinerek hakları tümden gasp edilen Can Atalay’ın görevsizliğinin ikinci yılındayız” dedi.
Kadıgil açıklamasında şu sözlere yer verdi:
“TBMM Başkanlığı’na hitaben bu tarihi utançtan en azından Meclisimizin kurtarılması için 238 milletvekilimizin imzasıyla bir dilekçe sunduk. CHP, DEM, İYİ Parti, Yeniyol ve EMEP milletvekillerinin imzasını taşıyan bu ortak çağrı, Meclis’e ve milli egemenliğe yapılan bu hadsiz saldırının derhal durdurulması içindir. Anayasadan ve halkın iradesinden yana tavır alan tüm gruplara ve siyasi partilere —siz hariç Sayın Başkan— teşekkür ediyorum. Can Atalay’ın derhal serbest bırakılması ve milletvekilliği kaydının iadesi gerektiğini bir kez daha yineliyorum.”
Hukukçular ve muhalefet: Bu bir Anayasa ihlalidir
Kamuoyunda geniş yankı bulan bu çağrı, sadece siyasi değil, aynı zamanda anayasal bir krizin de yansıması olarak değerlendiriliyor. Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararıyla Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi, hukuk çevrelerince “yargı darbesi” olarak nitelendirilmişti.
Muhalefet milletvekilleri, Meclis Başkanlığı’nın bu konudaki pasif tutumunu ve yürütmenin etkisiyle yargının bağımsızlığını yitirmesini sert biçimde eleştiriyor.
- Gerçekliğin Durağan Maskesi: Parmenides - 22 Mayıs 2025
- Gazeteci İsmail Arı Hakkında Soruşturma: Gizlilik Kararıyla İfade Dahi Alınmadı - 21 Mayıs 2025
- Giresun’un Yüzde 85’i Maden Sahası: Karadeniz Doğası Vahşi Madenciliğin Kıskacında - 21 Mayıs 2025