Koronadan 18 milyon kişi öldü

Bilim insanları, iki yıllık pandemi döneminde dünyada korona bağlantılı ölüm sayısının 18 milyonu geçtiği tahminini ortaya koydu. Resmi verilere göre bu rakam 5 milyon 940 bin civarında.

Yapılan bir araştırma, dünya çapında korona pandemisiyle bağlantılı ölümlerin, açıklanan resmi rakamlardan üç kat daha fazla olabileceğini ortaya koydu.

Hakemli tıp dergisi Lancet’te yayımlanan araÅŸtırmada 1 Ocak 2020-31 Aralık 2021 döneminde dünya çapında 18,2 milyon kiÅŸinin korona baÄŸlantılı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiÄŸi tahminine yer verildi. Bill & Melinda Gates Vakfının finanse ettiÄŸi araÅŸtırmada resmi istatistiklerin tabloyu tamamen yansıtmadığı sonucuna varıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de pandemide gerçek ölüm sayılarının resmi verilerden iki ila üç kat daha yüksek olduğu tahminini dile getirmişti.

AraÅŸtırmada ölüm nedeninden bağımsız olarak pandemi dönemi öncesindeki ölüm sayılarıyla araÅŸtırılan dönemdeki sayılar karşılaÅŸtırıldı. Covid-19’un son iki yılda dünyada en sık görülen ölüm nedeni olduÄŸuna yer verilen araÅŸtırmaya göre ölüm sayılarındaki en büyük artış Bolivya’da gerçekleÅŸti. AraÅŸtırmaya göre normalin ötesine geçen ölüm sayılarında Latin Amerika, DoÄŸu ve Orta Avrupa ile Sahra Altı Afrika’nın güney kesimleri ön sırada yer aldı.

“Kayıt sistemleri geliÅŸtirilmeli” çaÄŸrısı

Araştırmada pandeminin gerçek boyutlarının anlaşılabilmesi için dünya çapında ölüm kayıt sistemlerinin daha geliştirilmesi gerektiği, bunun küresel kamu sağlığı stratejileri ile pandeminin ve gelecekteki pandemilerin daha iyi takibi için gerekli olduğu kaydedildi.

DSÖ, tam iki yıl önce 11 Mart 2020 tarihinde korona salgınını resmen “pandemi” olarak sınıflandırmıştı. Devletlerin resmi kayıtlarına göre söz konusu dönemde dünya çapında toplam 5 milyon 940 bin kiÅŸi korona baÄŸlantılı nedenlerle yaÅŸamını yitirdi. Ancak araÅŸtırmacılar bu dönemde 12,3 milyon ölüm vakasının kayıtlara yansımadığını tahmin ediyor. Aradaki farkın, eksik teÅŸhis ve aşırı yüklenme nedeniyle saÄŸlık sistemine eriÅŸimin zorlaÅŸması gibi nedenlere dayandığı belirtiliyor.

AFP,DW / BK,ET