The Economist, Kılıçdaroğlu’nu yazdı

İngiliz ekonomi dergisi The Economist, Türkiye’deki güçlendirilmiş parlamenter sisteme dikkat çekerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sayfalarında yer ayırdı.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Muhtemel Rakibiyle Tanışın” diyen dergi, Kılıçdaroğlu’nu okuyucularına tanıttı. İmzasız yayımlanan makalede, “Kemal Kılıçdaroğlu hayatının en büyük mücadelesine hazırlanıyor” denildi.

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme dikkat çeken dergi, “İttifak henüz cumhurbaşkanı adayını açıklamadı. Ancak tüm oklar Kılıçdaroğlu’nu işaret ediyor” diye yazdı.

Makalede, “CHP lideri iyi bir cumhurbaşkanında olması gereken özelliklere sahip olsa da hâlâ iyi bir aday olduğunu ispat etmesi gerekiyor” ifadesini kullanıldı.

Makalede yer verilen bazı bölümler şöyle:

“Sosyal demokrat bir parti olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu hayatının en büyük mücadelesine hazırlanıyor. Partisinin Genel Merkezinde, ‘Erdoğan gitmemek için her şeyi yapacaktır’ ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu önümüzdeki sene yapılması beklenen seçimlerle alakalı düşüncesini paylaşıyor. ‘Erdoğan yargıya baskıyı arttıracak, özgür medyayı susturmaya çalışacak ve Yüksek Seçim Kurulu’nu manipüle etmeye çalışacak. Ancak ona sandıkta bir ders vereceğiz.’

Erdoğan’ın rakipleri saflarını sıklaştırıyor. 28 Şubat’ta CHP’nin de içinde bulunduğu 6 muhalefet partisi ortak bir mutabakata imza attı. Planları arasında Erdoğan’a sınırsız yetki veren Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni kaldırmak, Parlamento’ya yeniden güç kazandırmak, mahkemeler ve Merkez Bankası başta olmak üzere devlet bürokrasisini yeniden ayağa kaldırmak var. İttifak henüz Cumhurbaşkanı adayını açıklamadı. Ancak tüm oklar Kılıçdaroğlu’nu işaret ediyor.”