Yurt dışından emeklilerin yabancı plakalı taşıtları için sağlanan süre değişti

Yurt dışından emekli olanlar, Türkiye’ye getirdikleri yabancı plakalı araçlarını daha uzun süre ülkede tutabilecekler. CumhurbaÅŸkanı Kararı ile bu konuda yeni bir düzenleme yapıldı.

Yeni düzenlemeye göre, yurt dışından emekli olanlar ve Türkiye’de oturum izni almış emekli yabancılar, taşıtlarına verilen 730 günlük sürenin bitiminden önce baÅŸvuru yaparlarsa, taşıtlarını yurt dışına çıkarmadan yeniden 730 güne kadar ülkede bırakabilecekler. Bu sayede, bu araçların aralıksız 4 yıl Türkiye’de kalması saÄŸlanacak.

Bu düzenleme, emeklilerin Türkiye’ye daha sık ve uzun süreli ziyaretlerini kolaylaÅŸtıracak. Ayrıca, bu araçların Türkiye’deki ekonomik faaliyetlere katılımı da artacak. Emekliler, araçlarını bakım, onarım, yakıt ve sigorta gibi hizmetlerden faydalanırken, Türkiye’nin ekonomisine katkıda bulunacağı bekleniyor.

Bu haktan yararlanan emekliler, taşıtlarını 4 yıl Türkiye’de tuttuktan sonra yurt dışına çıkarmak zorundalar. Ancak, taşıtlarıyla en az 185 gün ülke dışında kaldıkları takdirde, bu kapsamda yeniden 4 yıl süreyle taşıt getirebilecekler.

Bu düzenlemeden Avrupa BirliÄŸi ve Avrupa Serbest Ticaret BirliÄŸi’nde yerleÅŸik kiÅŸiler de yararlanabiliyorlar. Bu kiÅŸiler, gerekli ÅŸartları saÄŸlamadan Türkiye’ye taşıtlarıyla giriÅŸ yapmak isterlerse bir aylık süre veriliyor. Bu süreden Büyük Britanya ve Kuzey Ä°rlanda BirleÅŸik Krallığı’ndan gelen kiÅŸiler de faydalanabilecekler.