Yeşiller Sol Parti’den Eğitim Sorunlarına Meclis Araştırması Talebi

Yeşiller Sol Parti Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, eğitim sistemindeki sorunların araştırılması ve çözüm bulunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. Partililer, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, öğrencilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.

Beştaş ve Oluç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundukları önergede, Türkiye’de eğitim sisteminin yıllara yayılan biçimde çeşitli değişimler yaşadığını ancak bu değişimlerin eğitimin niteliğini artırmadığını belirtti. Önergede, “Türkiye hâlihazırda dünya ölçeğinde oldukça geri sıralarda yer almakta, yeni kuşaklar dünyanın gelişim hızına ayak uyduramamaktadırlar. Oysa ülkeyi geliştirecek olan güç tam da bu yeni kuşaklardır” denildi.

Önergede, öğrencilerin özgür bir ortamda demokratik, çoğulcu, bilimsel, objektif ve anadilinde eğitim koşullarının sağlanması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, okullaşma oranı, okulların öğrenciler için yeterli olup olmaması, ulaşım, beslenme gibi temel haklarının sağlanmamasının yarattığı sonuçlar ve mevcut ekonomik koşulların eğitim süreci üzerindeki olumsuz etkilerinin de araştırılması gerektiği ifade edildi.

Önergenin gerekçesinde, “Okulların açılmasının arefesinde dillendirilen en temel sorun başlıkları çocukların okula ulaşımdan beslenmesine kadar pek çok temel ihtiyacının karşılanamamasıdır. Bu durum çocukların eğitime erişimini engellemekte ve eğitimin niteliğini düşürmektedir” denildi.

Beştaş ve Oluç, Anayasa’nın 98. maddesi ile İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını talep etti. Önerge, TBMM Başkanlığı’na sunulduktan sonra ilgili komisyona sevk edilecek.