Yeni bir araştırmaya göre şifreleriniz 8 karakterden kısaysa hemen değiştirin

ABD’de Virginia merkezli bir siber güvenlik şirketi olan Hive Systems’ın yakın tarihli bir araştırmasında, ortalama bir bilgisayar korsanının en önemli çevrimiçi hesaplarınızı koruyan şifreleri kırmasının ne kadar süreceği belirlendi.

Araştırmaya göre, kısa ve basit şifreler birkaç saniye içinde kırılabilirken, uzun ve karmaşık olanların kırılması trilyonlarca yıl alıyor.

Bulgular, sağlıklı bir sayı, büyük harf, küçük harf ve sembol karışımına sahip 8 karakterli bir parolanın bile ortalama bir bilgisayar korsanı tarafından 8 saat içinde kırılabileceğini gösteriyor.

Daha kısa veya daha az karmaşık olan herhangi bir şey, yalnızca oldukça basit ekipman kullanıyor olsalar bile, ne yaptığını bilen herhangi bir bilgisayar korsanı tarafından anında veya birkaç dakika içinde kırılabilir.

Bu arada, Hive Systems’e göre, 18 karakter uzunluğunda, sayıların, küçük ve büyük harflerin ve sembollerin bir karışımını kullanan bir şifrenin ortalama bir bilgisayar korsanının kırması 438 trilyon yıl kadar sürebilir.

Araştırma bulguları, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü gibi uzmanların en az 8 karakterden oluşan uzun, karmaşık şifreler seçmeyi öneren tavsiyelerini destekliyor.

Elbette şifre olarak ”şifre” kullanmamalısınız. Aslında, karanlık ağda sızdırılan en yaygın şifrelerden biridir.

Karma parolalar , tek yönlü algoritmalarla oluşturuldukları için geri alınamaz. Ancak bilgisayar korsanları, klavyenizdeki olası her karakter kombinasyonunun listesini yapabilir ve daha sonra en yaygın kullanılan yazılım programlarını kullanarak bu kombinasyonları kendileri toplayabilir. Bu noktada, bilgisayar korsanlarının orijinal şifrelerinizi belirlemek için yalnızca listelerindeki karma şifrelerin eşleşmelerini araması gerekir.

Hive Systems, bunun karmaşık bir süreç olduğunu, ancak tüketici düzeyinde donanıma sahip bilgili herhangi bir bilgisayar korsanı tarafından kolayca gerçekleştirilebileceğini belirtiyor. Bu yüzden en iyi savunmanız, kırılması en uzun süren uzun, karmaşık şifreleri kullanmaktır.

Ayrıca, birden çok web sitesi için parolaların tekrar kullanılmamasını şiddetle tavsiye ediliyor.

Anlaşılır bir şekilde, çevrimiçi bir hesaba her giriş yaptığınızda 18 karakterlik şifreleri hatırlamak istemeyebilirsiniz. Sonuçta, kırılması trilyonlarca yıl süren bir parola, hatırlamanız birkaç milyon yılınızı da alıyorsa pek kullanışlı değildir.

Ancak, Hive Systems’ın tahminlerine göre, 11 karakterden oluşan bir parola bile (yine sayılar, büyük ve küçük harfler ve sembollerin bir karışımını kullanarak) bilgisayar korsanlarının kırması 34 yıl sürebilir. Ve bu kesinlikle 8 saatten daha az veya daha iyi.