Mısır’da firavunlar dönemine ait beş mezar bulundu

Sakkara bölgesinde bulunan mezarlar “iyi durumda”.

Mısır’da, Eski Krallığın başkenti Memphis nekropolünde firavunlar dönemine ait beş mezar keşfedildi.

Giza Platosu’nun ünlü piramitlerinin 15 kilometre güneyinde yer alan Sakkara bölgesinde bulunan mezarların “iyi durumda” olduğu kaydedildi.

Beş mezar taşı, MÖ 2270 civarında Mısır’ı yöneten Kral I. Merenre piramidinin kuzeydoğusunda Mısırlı arkeologlar tarafından ortaya çıkarıldı.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığına göre, mezarlar dönemin üst düzey yetkililerin kalıntılarını içeriyor.

Altı metre derinlikteki mezarlardan ikisi “kralın bakımından sorumlu” iki kadına ve diğeri rahip Pepi Nefhany’ye ait.

Aynı bölgede 7 metre derinlikteki mezarın da “Kraliyet evinin kâhyası Henu”ya ait olduğu belirtildi.

Mezarlardaki bir lahit ve renkli süslemeler de gün ışığına çıkarıldı.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığına bağlı Tarihi Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, Mısır resmî haber ajansı MENA’ya keşfedilen mezarlara ilişkin açıklama yaptı.

Veziri, Kahire’nin batısındaki Sakkara arkeolojik sit alanında bulunan beş kabrin, antik Mısır’ın “Eski Krallık Dönemi” (M.Ö. 2686-2181) ve Birinci Ara Dönemine (M.Ö. 2181-2055) uzandığı belirtti.

Veziri, keşfedilen beş mezarın, antik Mısır’ın bu iki döneminde yaşamış önemli devlet adamlarına ait olduğunu belirtti ve mezarlardan birinin cenaze, saray ve kurban sunakları figürleri ve nakışlarıyla işlenmiş olduğunu bildirdi.

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Sakkara, aynı zamanda firavun Zoser’in piramidine de ev sahipliği yapıyor.

Sakkara’da, 2021 ocak ayında, tarihi ün bin yıldan daha eskiye giden yaklaşık elli Yeni Krallık lahdi de dahil olmak üzere arkeolojik hazineler ortaya çıkarılmıştı.

Mısır’da, birkaç ay sonra, Giza platosu yakınlarındaki Büyük Mısır Müzesinin açılması bekleniyor. Çok sayıda firavun mumyası, geçen yıl resmî törenle bu müzeye taşınmıştı.

Mısır’ın gelirinin yüzde 10’u oluşturan turizm sektörü, 2011’deki Arap Baharı olaylarından bu yana yarıya gerilemiş durumda!