Türkiye’nin Lobicilerine Özel Savcı

Reuters haber ajansı, Trump’ın seçim kampanyasında Rusya baÄŸlantısını araÅŸtıran soruÅŸturmaya Türkiye’nin lobicilik faaliyetleriyle ilgili iddiaların da dahil edildiÄŸini bildirdi.

ABD’de BaÅŸkan Donald Trump’ın seçim kampanyası ile Rusya arasındaki baÄŸlantıyı soruÅŸturmak üzere Adalet Bakanlığı tarafından atanan “özel savcı” Robert Mueller’in soruÅŸturmaya Türkiye’nin lobicilik çalışmalarına yönelik iddiaları da dahil ettiÄŸi bildirildi.

Reuters haber ajansının üç ayrı kaynaÄŸa dayandırdığını bildirdiÄŸi habere göre, BaÅŸkan Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’ın 2016 yılında lobi çalışmaları için bir Türk iÅŸadamından para aldığı iddiaları, ABD’deki 8 Kasım baÅŸkanlık seçimleri öncesi ve sonrasında Rus yetkililer ile Flynn ve Trump’ın kampanya ekibi arasındaki iliÅŸkileri inceleyen soruÅŸturmaya eklenecek.

“Virginia‘daki mahkeme çaÄŸrı belgesi çıkardı

Reuters’ın mahkeme kayıtlarına dayandırdığı bilgilere göre, Virginia’da sürmekte olan soruÅŸturmada federal savcılar, Flynn ile Türk iÅŸadamı Ekim Alptekin arasında yapılan iÅŸ anlaÅŸmasını inceliyor. Alptekin’in Hollanda merkezli Inovo BV ÅŸirketinin Flynn’a ait danışmanlık ÅŸirketine Fethullah Gülen konulu bir belgesel yapımı ve araÅŸtırma için Eylül-Kasım ayları arasında 530 bin dolarlık ödeme yaptığı belirtiliyor.

Reuters mahkeme çaÄŸrı belgelerine dayandırdığı haberde Virginia’daki mahkemenin Flynn, ÅŸirketi Flynn Intel Group, Alptekin ve Inovo ÅŸirketi ile ilgili banka kayıtları, belgeler ve iletiÅŸim bilgilerine ulaÅŸmaya çalıştığını ve bunun için çaÄŸrı belgeleri çıkarıldığını belirtti.

Alptekin: Paranın büyük bölümünü özel kaynaklarımdan ödedim

Alptekin ise Reuters’a verdiÄŸi demecinde “Gülen’in Türkiye ile ABD arasındaki atmosferi nasıl zehirlediÄŸi” konusunda bir araÅŸtırma için Flynn’a ödeme yaptıklarını söyledi. Türk iÅŸ adamı, soruÅŸturmayla ilgili olarak mahkemeden kendisine bir çaÄŸrı gelip gelmediÄŸi yönündeki soruyu ise yanıtsız bıraktı.

Alptekin Reuters’a yaptığı açıklamada Flynn’ın yaptığı iÅŸten memnun kaldığını, bu çalışmanın, Gülen’in ÅŸebekesinin ABD’deki iÅŸleyiÅŸini anlamakta kendisine yardımcı olduÄŸunu söyledi. Alptekin, Flynn’ın ÅŸirketine yapılan 530 bin dolarlık ödemenin büyük bölümünün kendi özel kaynaklarından, geri kalan bölümünün Inovo kaynaklarından karşılandığını belirtti.

75 sayfalık Gülen raporu

Flynn’ın Inovo ile iÅŸ baÄŸlantısı, seçim günü internetteki bir siyasi haber sitesinde yayınlanan yorumunda Fethullah Gülen’i “radikal Ä°slamcı” diye nitelendirmesi ve Türkiye’ye iade edilmesi gerektiÄŸini savunması üzerine mercek altına alınmıştı. Reuters haber ajansının projeye yakın isimlere dayandırdığı bilgilere göre ÅŸirketi Flynn Intel Group, Gülen’le ilgili çoÄŸunlukla medyada çıkan haberler ve video görüntülerine dayalı 75 sayfalık bir rapor hazırladı, ancak belgesel tamamlanmadı.

Federal SoruÅŸturma Bürosu (FBI) eski baÅŸkanı “özel savcı” Robert Mueller’in Türkiye baÄŸlantısıyla ilgili Virginia’da yürüyen soruÅŸturmayı üstlenmesi, sahip olduÄŸu geniÅŸ yetkilerin bir göstergesi olarak deÄŸerlendiriliyor.

Mueller, 17 Mayıs tarihinde Trump’ın seçim kampanyası ile Rusya arasındaki olası baÄŸlantıları araÅŸtırmak üzere Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein tarafından özel savcılık makamına atanmıştı. Mueller’e, soruÅŸturmadan çıkan ya da çıkması olası tüm konuları soruÅŸturma yetkisi de verilmiÅŸti.