İngiltere’nin ünlü haber ajansı Reuters, yayınladığı raporda Türkiye’deki medyayı analiz etti, bazı yetkili ve uzmanların görüşlerine yer verdi. Jonathan Spicer imzasıyla yayınlanan raporda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve kurmaylarının medya kuruluşlarına WhatsApp’tan hangi haberlerin öne çıkarılması hangilerinin görmezden gelinmesi gerektiği yönünde talimatlar verildiği iddia edildi. Görüşme yapılan yetkili ve uzmanlar hükümet baskısı ve medyada otosansür uygulandığını dile getirdiler.
Ana akım medyada başlıklar hükümet onaylı
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı da olan Berat Albayrak’ın Ekonomi Bakanlığı’ndan ani istifasına hükümetten gelen talimatla uzun bir süre sessiz kalındığına dikkat çekilen raporda, hükümet yanlısı medyanın, “sıkı bir emir komuta zinciri” içinde Erdoğan’ın iradesine boyun eğdiği iddia edilirken, “24 saatten uzun bir süre boyunca hükümet yanlısı televizyon kanalları ve gazeteler sessizliğe büründü. Bu durum Türk ana akım medyasının durumunu açıkça ortaya koyuyor. Bu durum bir dönem fikirlerin hararetle tartışıldığı Türk ana akım medyasında artık hükümet onaylı başlıklar, 1. sayfalar ve televizyon tartışmaları olduğunu gösteriyor” denildi.
Haberler Altun’un talimatıyla yapılıyor
Reuters’in verilerine göre, devletin reklam gelirleri büyük ölçüde hükümet yanlısı yayınlara aktarılırken, Hükümet yanlısı medya haberlerinin Fahrettin Altun tarafından yönetilen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yazı işlerine talimatlarla bildirildiği de iddia edildi. Bazı ekran görüntülerini gördüğünü belirten Spicer, “Altun’un yönetiminde çalışan yetkililer düzenli olarak ana akım medyadaki yazı işlerine WhatsApp mesajları atarak kabinede ya da parti üyelerinden gelen açıklamaların hangisinin öne çıkarılacağını ya da hangilerinin görmezden gelineceğinin talimatını veriyor” yorumunu yaptı.
Reuters’a konuşan bir hükümet yetkilisinin ise, Altun’un medyaya müdahalesini “brifing” olarak nitelediğini, “bu brifingler de basın özgürlüğünü ihlal edecek şeyler değil” dediğini aktarırken
Haber yapılmıyor, gerçekler gizleniyor
Rapor, “Hükümetin stratejisi, hükümet çizgisini herkesin görmesini, duymasını ve okumasını sağlamaktır” diyen Elazığ’daki Fırat Üniversitesi’nde gazetecilik profesörü Osman Vedud Esidir’in, ayakta kalan ve hükümeti eleştiren gazete ve yayıncıların medya düzenleyicisinin “dayak sopası” ile karşı karşıya olduğu yönündeki görüşünü aktardı.
Ombudsmanlık da yapan gazeteci Faruk Bildirici’nin, “Türkiye’de ana akım medya, haber yapmaktan çok gerçekleri gizleme işlevi görüyor. Gazetecilik kaygılarının yerini iktidar partisiyle iyi geçinme ve isteklerini gerçekleştirme çabalarına bıraktı” sözlerine yer verdi.
BIK ve RTÜK iddiaları reddediyor
Öte yandan Reuters’in görüştüğü basılı medyayı ve web sitelerini denetleyen Direktörlüğe bağlı Basın Reklam Enstitüsü (BIK) ve Yayın medyası düzenleyicisi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) talimat aldıkları yönündeki iddiaları reddetti.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde medyaya ihtiyacı var
Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yaklaştığına, Türkiye’de yaşanan ekonomik krize ve artan enflasyona dikkat çekilen raporda, siyasi analistlerin “cumhurbaşkanının görev süresini küresel göç, ticaret ve tarihin kavşağında bulunan bir NATO üyesi ve bölgesel askeri güç olan Türkiye’ye liderlik eden üçüncü on yıla uzatmak için alabileceği kadar medya yardımına ihtiyacı olacağı” yönündeki yorumlarına yer verdi.
Kaynak: Siyasi Haber
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024