Tayip Temel: HDP batıda çok, doğuda az Kürt olmakla eleştiriliyor

Bu yazıda, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel’in İrfan Aktan ile yaptığı söyleşide, seçim sonuçlarından çıkardıkları dersleri, parti içindeki tartışmaları, muhalefetin durumunu ve gelecek planlarını anlattı.

artı gerçek‘de yayınlanan söyleşide, Temel, Türkiye’de demokrasi güçlerinin tarihi bir fırsatı ıskaladığını, iktidarın baskı politikalarına karşı ortak bir anlayışa kavuşamadığını söyledi. Bu nedenle öfke ve mahcubiyet yaşadıklarını belirtti. Ancak bu öfkenin onları düşünmekten alıkoymaması gerektiğini, daha fazla çalışmaya teşvik etmesi gerektiğini vurguladı.

Temel, HDP olarak çok net dersler çıkardıklarını, bu rejimin Türkiye’yi yönetemeyeceğini, ancak iktidarın baskı politikalarının sonlanması için bir sonraki seçimi beklemeyeceklerini ifade etti. Ötekileştirilmiş tüm kesimlerin itirazını örgütleyip mücadeleyi büyüterek AKP’yi mevcut politikalarından vazgeçmeye mecbur edeceklerini kaydetti.

Temel, seçimlerde muhalefetin ortaklaştığı esas hedefin bu rejimin yarattığı baskı ortamının kurumsallaşmasını engellemek olduğunu hatırlattı. Farklı siyasi görüşlerdeki kesimlerin aynı çatı altında buluşamasa bile, bu hedefe odaklandıklarını söyledi. Ancak üçüncü yolu daha da güçlendirememiş, geniş bir demokrasi ittifakı yaratamamış olmanın da eksikliğini hissettiklerini dile getirdi.

Temel, HDP olarak çok derinlikli ve keskin tartışmalar yaptıklarını, bu tartışmalar ilerledikçe umutlarının da arttığını aktardı. Parti içindeki radikal eleştirilerin kendilerini daha fazla demokratikleştirmeye ve yenilemeye zorladığını belirtti. HDP’nin kendi adayını çıkarsaydı sonucun ne olacağı sorusuna ise Temel, bunun spekülatif bir soru olduğunu, ancak HDP’nin kendi adayının olmasının hem partiye hem de muhalefete dinamizm katacağını düşündüğünü söyledi.

Temel, HDP açısından Kılıçdaroğlu’na desteğin maliyetinin ne olduğu sorusuna ise Temel, bunun maliyet değil yatırım olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu’na destek vermenin demokrasi güçleri arasında bir dayanışma sağladığını, HDP’nin de bu dayanışmanın bir parçası olduğunu ifade etti. Ancak bunun tek başına yeterli olmadığını, daha fazla mücadele etmek gerektiğini ekledi.

Tayip Temel’in, “HDP batıda çok, doğuda az Kürt olmakla eleştiriliyor” tespiti de söyleşinin en çarpıcı ifadesi olarak öne çıkıyor…