Tahir Elçi’nin ölüm yıldönümü: “Dünyanın boÅŸluÄŸuna bağırır gibi 6 yıldır bağırıyoruz”

Tahir Elçi öldürülmesinin 6’ncı yılında Dört Ayaklı Minare’nin önünde anıldı. Elçi’nin eÅŸi Türkan Elçi “Dünyanın boÅŸluÄŸuna bağırır gibi adaletin sağır kulağına 6 yıldır bağırıyoruz” dedi.

28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesinde öldürülen eski Baro BaÅŸkanı Tahir Elçi, ölümünün 6’ncı yılında Dört Ayaklı Minare’nin önünde anıldı. Tahir Elçi’nin eÅŸi Türkan Elçi burada yaptığı konuÅŸmada “Dünyanın boÅŸluÄŸuna bağırır gibi adaletin sağır kulağına 6 yıldır bağırıyoruz” dedi.

Türkan Elçi “Bugün yine adalet çıkmazındayız. Karşımızda beton duvar. Dünyanın boÅŸluÄŸuna bağırır gibi adaletin sağır kulağına 6 yıldır bağırıyoruz. Bizi duyan kim. Huzurumuzu nihayetlendiren barışın hayalini kurmanın bile nafile bir hayal olduÄŸunu, bizden çok uzaklarda bir yerde olduÄŸunu duyuran kurÅŸun sesi hâlâ kulaklarımızda” ifadelerini kullandı.

“Adaleti diriltmek hukuku uygulayanlar görevidir”

“Ayaklarının altında öldüğümüz, ayaklarının altına her sonbahar geldiÄŸimiz bu minare her gün Tanrı’nın büyüklüğünü kime seslenir. ÇeÅŸmesinden kan akan ÅŸadırvanlı avluda duaların kabulüne kim heveslenir. Durmadan akan kızıl çeÅŸmenin şırıltısıdır, karanlık gecelerimizi uzatan” diyen Türkan Elçi sözlerine “Bilinsin ki dirliÄŸimize, huzurumuza, kardeÅŸliÄŸimize, umutlarımıza karanlık ellerin sıktığı kurÅŸunların enkazı altında kalan sadece etimiz, kemiÄŸimiz, çocukluÄŸumuz, geçmiÅŸimiz, toplumsal hafızamız deÄŸil aynı zamanda adaletin kendisidir” diye konuÅŸtu.

“Adaleti diriltmek de hukuku uygulayanların yegane görevidir diyen” Türkan Elçi “Hukukun uygulayıcıları olan yargıçların hiçbir etki altında kalmadan yerde masumca yatan bir vatandaşın hesabını sormak gibi bir mecburiyetinin olduÄŸu bugün yine hatırlanmalıdır” dedi. Elçi adalet talep etmenin en doÄŸal vatandaÅŸlık hakkı olduÄŸunu ve adaleti tesis etmenin de bir lütuf olmadığını söyledi.

Türkan Elçi “Hangi etnik kökenden, hangi dilden, hangi dinden olduÄŸuna bakmaksızın insanı insan olmasından dolayı kucaklayan bir hukuk adamının kanıyla lekelenen bu sokağın kirinden, ölümün ufunetinden kurtulması saÄŸlanmadıkça, katiller hak ettikleri cezalarla cezalandırılmadıkça vicdanını yitirmiÅŸ, vebal yüklü, yarınların kavgasına gebe bir ülkeden baÅŸka bize ne kalır” diye konuÅŸtu.

Diyarbakır Barosu: İddianame dört buçuk yıl sonra hazırlandı

Diyarbakır Barosu da Elçi’nin ölüm yıldönümüyle ilgili yaptığı açıklamada “Karanlık bir dönemin baÅŸlangıcı olan bu cinayetin üzerinden 6 yıl geçmiÅŸ olmasına raÄŸmen faillerin ortaya çıkarılmasına dair bir istek ve irade ortaya konulmamış; Elçi ailesinin, hukuk camiasının ve toplumun adalet duygusu maalesef tatmin edilememiÅŸtir” dedi.

“Ä°lk andan itibaren yargı makamlarının isteksiz tutumları, yapılmayan olay yeri incelemesi, kaybettirilen kamera kayıtları gibi birçok skandal geliÅŸme, bu cinayetin aydınlatılmasını istemeyen bir iradenin varlığını açığa çıkarmıştır” denilen açıklamada “Diyarbakır Barosu ve Elçi Ailesinin avukatlarının ısrarı neticesinde, cinayetin üstünden dört buçuk yıl geçtikten sonra bir iddianame hazırlanmış, üç polis memuru ve bir örgüt mensubu hakkında kamu davası açılabilmiÅŸtir” ifadelerine yer verildi.

Tahir Elçi’yi kim öldürdü?

Diyarbakır Barosu BaÅŸkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Sur’da Dört Ayaklı Minare’nin önünde bir basın açıklaması yapmış ve “Bu kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz” demiÅŸti. O esnada yakınlardaki Gazi Caddesi’nde polisin durdurduÄŸu bir araçtan inen PKK militanları ile polis arasında çatışma çıkmıştı. Çatışmadan kaçan iki militan, basın açıklamasının olduÄŸu Yenikapı Caddesi’ne girmiÅŸ, basın açıklaması nedeniyle caddede olan sivil polisler ile militanlar arasında çatışma yaÅŸanmıştı. Militanlar sokağı koÅŸarak kat ederken çatışma sürmüş ve bu sırada Tahir Elçi ensesinden tek kurÅŸunla vurularak hayatını kaybetmiÅŸti.

Dönemin BaÅŸbakanı Ahmet DavutoÄŸlu cinayet sonrasında “Bu cinayetin müsebbibi PKK’dır” açıklamasını yapmıştı. Ancak DavutoÄŸlu bu yılın eylül ayında Diyarbakır ziyaretinde “Tahir Elçi siyasi bir suikasta kurban gitti” dedi. Bunun üzerine Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir dilekçe verilerek DavutoÄŸlu’nun bu açıklamasına dikkat çekildi ve mahkemeden DavutoÄŸlu’nun dinlenmesi için davetiye çıkarılması talep edildi.

DW/EC, JD