Şili’de seçimleri 35 yaşındaki solcu aday Gabriel Boric kazandı

Solcu aday Gabriel Boric, 35 yaşında seçildiği bu görevde, dünyanın en genç siyasi liderlerinden biri ve Şili tarihinin en genç başkanı olacak.

Şili’de cumhurbaşkanlığı seçimlerini solcu aday Gabriel Boric kazandı,

Aşırı sağcı rakibi José Antonio Kast, oyların yaklaşık yarısının sayılmasının ardından ancak bir buçuk saat sonra yenilgiyi kabul etti. Oyların çoğu sayıldığında, Boric yüzde 56 oyla kazandı ve Kast yüzde 44 oyla onu izledi.

BBC’nin haberine göre, seçim, son yıllarda en kutuplaşmış seçimlerden biri oldu ve kitlesel hükümet karşıtı protestoların ardından sandığa gidildi.

Her iki aday da ülke için tamamen farklı vizyonlar sundu ve ikisi de hiçbir zaman hükümette yer almamış siyasi partileri temsil eden kişilerdi.

En genç cumhurbaşkanı 

35 yaşındaki Boric, dünyanın en genç siyasi liderlerinden biri ve Şili tarihinin en genç başkanı olacak.

Boric, görevi sona eren Cumhurbaşkanı Sebastián Piñera ile kamuoyuna yansıyan bir telefon görüşmesinde, “bu muazzam zorluğun üstesinden gelmek için elinden gelenin en iyisini yapacağını” söyledi.

Eski bir öğrenci protesto lideri olarak, 2019 ve 2020’de Şili’yi sarsan eşitsizliğe ve iddia edilen yolsuzluğa karşı kitlesel gösterileri destekledi.

Bir zamanlar Latin Amerika’nın en istikrarlı ekonomisi olan Şili, Birleşmiş Milletler’e göre, nüfusun yüzde birinin ülkenin zenginliğinin yüzde 25’ine sahip olmasıyla dünyanın en büyük gelir uçurumlarından birine sahip.

Boric, Şili’nin emeklilik ve sağlık sistemlerinde reform yapma, çalışma süresini haftalık 45 saatten 40 saate indirme ve yeşil yatırımı artırarak bu eşitsizliği giderme sözü verdi.

Pinochet’in mirasını savundu

Jose Antonio Kast ise vergi ve sosyal harcamalarda kesinti vaadi, hukuk ve düzen söylemleriyle seçmenin karşısına çıktı.

Kast, ayrıca bir darbeyle iktidarı ele geçiren ve 1973’ten 1990’a kadar ülkeyi yöneten eski askeri diktatör General Augusto Pinochet’nin mirasını da savundu. Pinochet döneminde 3000’den fazla insan devlet tarafından öldürüldü ya da ortadan kayboldu ve binlerce siyasi muhalif tutuklandı, toplama kamplarına atıldı.

Kast, attığı Twitter mesajında, Boric’i “büyük zaferinden” dolayı tebrik etmek için aradığını belirtti ve “Bugünden itibaren o Şili’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı ve tüm saygımızı ve yapıcı işbirliğimizi hak ediyor” dedi.

Ülke, Pinochet dönemi anayasasını yeniden yazmak için geçen yıl ezici bir çoğunlukla oy verdikten sonra büyük değişiklikler geçiriyor.

Şu anki Cumhurbakanı Piñera, Şili’nin “aşırı kutuplaşma, çatışma ve anlaşmazlıklar ortamında” yaşadığını söyledi ve halefini “tüm Şilililerin başkanı olmaya” çağırdı.