Salgın döneminde milyarderlerin serveti yüzde 27 artışla 10 trilyon doları aştı

Koronavirüs salgını döneminde dünyadaki milyarderlerin serveti yüzde 27,5 artış göstererek 10,2 trilyon dolara ulaştı.

Ä°sviçre bankası UBS’in hazırladığı rapora göre, 2017 sonunda 8,9 trilyon dolar ile zirveye ulaÅŸan bu servet, 2020’de Nisan – Temmuz arası dönemde 10,2 trilyon dollar ile yeni zirveye ulaÅŸtı.

2017’de 2158 olan milyarder sayısı ise 2189’a ulaÅŸtı.

En büyük servet artışı ise teknoloji, saÄŸlık ve sanayide oldu. Bu sektörlerdeki milyarderlerin serveti yüzde 36 – 44 arası artış kaydetti.

UBS küresel aile ofisi baÅŸkanı Josef Stadler, süper zenginlerin krizden yararlandığını, dünyada hisse senetleri piyasaları çökerken daha fazla ÅŸirket hisseleri satın alma “cesareti gösterdiklerini” kaydetti.

Bu piyasalar toparlanmaya başlayıp kayıpları telafi ederken, milyarderlerin sahip olduğu teknoloji şirketlerinin hisseleri de büyük artış gösterdi.

Stadler, milyarderlerin “risk iÅŸtahı” olduÄŸunu ve servetlerinin bir kısmını bu alanlara yatırıp risk almakta sorun görmediÄŸini belirtti.

‘Kapitalizmin gerektiÄŸi ÅŸekilde iÅŸlemediÄŸinin göstergesi’

Åžirket yöneticilerine ödenen yüksek ücretlerle ilgili çalışmalarıyla bilinen High Pay Centre adlı düşünce kuruluÅŸunun yöneticisi Luke Hilyard, “Aşırı servet yoÄŸunlaÅŸması ahlaki açıdan çirkin bir olgu, ama bunun ekonomik ve sosyal açıdan da yıkıcı etkileri var” dedi.

Hilyard, “Süper zenginlerin daha da zenginleÅŸtiÄŸini gösteren UBS raporu, kapitalizmin gerektiÄŸi ÅŸekilde iÅŸlemediÄŸinin göstergesi” diye konuÅŸtu.

Stadler da dünya çapında yüz milyonlarca insanın sıkıntı çektiği bir dönemde milyarderlerin servetinin bu kadar artmasının halkta öfkeye yol açabileceğini söyledi.

Stadler daha önce de zenginlerle yoksullar arasındaki bu devasa eşitsizliğin küresel isyan tehlikesi barındırdığı uyarısında bulunmuştu.

Serveti en fazla artan milyarder Elon Musk

UBS raporu, milyarderlerin servet sıralamasına yer vermedi. Ancak dünyanın en zengin kiÅŸisi, Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos’un servetinin 189 milyar dolara ulaÅŸtığı biliniyor.

Bloomberg’in milyarderler endeksine göre, Bezos’un serveti bu yıl içinde 74 milyar dolar artış gösterdi.

Elektrikli araba ÅŸirketi Tesla’nın kurucusu Elon Musk ise bu yıl içinde 76 milyar dolar ile en fazla servet artışına sahip olan milyarder oldu. Musk’ın serveti 103 milyar dolara yükseldi.

Milyarderler listesinde, kozmetik ÅŸirketi sahibi Kylie Jenner’ın da dahil olduÄŸu az sayıda kadın yer alıyor.

UBS, 209 milyarderin, Mart-Haziran döneminde Covid-19 ve ekonomik etkileriyle mücadele amacıyla 7,2 milyar dolar bağış sözü verdiğini bildirdi.