RTÜK Başkanı Şahin: Sevda Noyan’ın ceza almasını isteyenleri sevindirdi mi?

Sevda Noyan’ın ÜLKE TV’de katıldığı bir programda “Cebimde listem hazır. Ailemiz en az 50 kişiyi götürür” sözleri nedeniyle ÜLKE TV’ye verilecek cezaya ilişkin geçtiğimiz günlerde “Darbe sevicilerini gülümseten bir ceza olmaması gerektiğini düşünüyorum” diyen RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, bugün konuya ilişkin bir açıklama daha yaparak “Sevda Noyan’ın söylemleri RTÜK ilkeleri bakımından asla kabul edilemez. RTÜK kuruluş amacına uygun olarak ilk kurul toplantısında gereğini yapacaktır” dedi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Sevda Noyan’ın Ülke TV’de yayınlanan programındaki “Cebimde listem hazır. Ailemiz en az 50 kişiyi götürür” sözlerine ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Sevda Noyan’ın sözleri nedeniyle ÜLKE TV’ye verilecek cezaya ilişkin geçtiğimiz günlerde “Darbe sevicilerini gülümseten bir ceza olmaması gerektiğini düşünüyorum” diyen Şahin, bugünkü açıklamasında ise “Sevda Noyan’ın söylemleri RTÜK ilkeleri bakımından asla kabul edilemez. RTÜK kuruluş amacına uygun olarak ilk kurul toplantısında gereğini yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Ebubekir Şahin

Sevda Noyan’ın söylemlerinin kamu vicdanını derinden yaralandığını ifade eden Şahin “O sözler hiçbirimiz açısından kabul edilemez. Kamu vicdanı hepimizin vicdanıdır” dedi.

Yazılı bir basın açıklaması yapan Şahin, RTÜK’ün bu tarz söylemleri mazur görüyormuş gibi önyargıyla propaganda yapıldığını ifade ederek “Kimsenin büyütmesine gerek yok gereği yapılır, alacağımız kararlarla darbe sevicileri sevindirmeyelim” mealinde konuşsam da halen bu süreci farklı noktalara çekmeye çalışanlar olduğunu üzülerek ve ibretle görüyorum” dedi.

“SEVDA NOYAN’IN SÖYLEMLERİ RTÜK İLKELERİ BAKIMINDAN ASLA KABUL EDİLEMEZ”

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

“Sevda Noyan’ın Ülke TV’de yayınlanan programdaki söylemleri kamu vicdanını derinden yaralamıştır. O sözler hiçbirimiz açısından kabul edilemez. Kamu vicdanı hepimizin vicdanıdır.

FETÖ ile mücadele hem bireysel olarak hem de kurumsal olarak önceliğimizdir. FETÖ’ye karşı mücadelemize zarar verecek hiçbir tutuma göz yummamız mümkün değildir. Tabii ki 15 Temmuz’da yaşananları tekrar aklından geçirenler olursa hem devletimiz hem de milletimiz meşru şartlarda cevabını en güçlü şekilde verecektir. Bundan da kimsenin tereddüdü olmamalıdır.

Sevda Noyan’ın söylemleri RTÜK ilkeleri bakımından asla kabul edilemez. Hukuk dışı çağrılar ve şiddeti teşvik, taviz vermeyeceğimiz kırmızı çizgilerimizdendir. İlgili uzman raporu Üst Kurul gündemine geldiğinde RTÜK olarak söz konusu söylemlerin bir televizyonda yayınlanmasının karşılığı neyse gereği yapılacaktır.

Olayın olduğu ilk günden itibaren bakış açımız budur.  RTÜK sanki bunları mazur görüyormuş gibi önyargıyla propaganda yapanlara karşı “Kimsenin büyütmesine gerek yok gereği yapılır, alacağımız kararlarla darbe sevicileri sevindirmeyelim” mealinde konuşsam da halen bu süreci farklı noktalara çekmeye çalışanlar olduğunu üzülerek ve ibretle görüyorum.

Açıkçası art niyetli propagandaları yürütenler konuları konuşmayı değil kurumları ve kişileri hedef almayı amaçlamaktadır. Anayasal bir kurum olan RTÜK, kendisine kanunlarla verilmiş görevler ve yetkiler çerçevesinde karar veren ve karar süreçleri sağlıklı işleyen bağımsız bir idari otoritedir. Hangi görüşten olursa olsun sağduyu sahibi samimi vatandaşlarımız bu gerçeği bilmektedir.

Biz aziz milletimizden yana, tarafsız olarak değerlerimiz ve sorumluluk bilinciyle vazifemizi yapıyoruz. Kimsenin kuşkusu olmasın, daha önce pek çok örnekte olduğu gibi RTÜK kuruluş amacına uygun olarak ilk kurul toplantısında gereğini yapacaktır.”

NE DEMİŞTİ?

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda Ülke TV’de komşularından başlayarak ölüm listesi hazırladığını ve silahlandığını ifade eden Sevda Noyan için kanala verilmesi yönünde yapılan başvurularla ilgili, “Darbe sevicilerini, darbeyi övenleri sevindiren ve onları gülümseten bir ceza olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çok büyütülecek, RTÜK’ü töhmet altında bırakacak bir konu değil” demişti.

RTÜK Muhalifleri Cezalandırıyor

Diğer yandan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyesi İlhan Taşçı yaptığı açıklamayla RÜTÜK’ün verdiği cezalarla adeta muhalifleri cezalandırdığını açıklayarak, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in “Ben geldiğim günden beri bana kimse talimat vermedi” sözlerine yanıt verdi. Taşçı, RTÜK’ün 01.01.2019 ile 15.05.2020 tarihleri arasında televizyon kanallarına uyguladığı yaptırım kararlarını açıklayarak “RTÜK muhalifleri cezalandırıyor’ dedi.

Taşçı’nın “Muhalif kanallara verilen cezaların tablosu bu” diyerek açıkladığı verilere göre RTÜK söz konusu tarihler arasında A Haber, Kanal 7, TV NET gibi kanallara hiç ceza vermezken, ATV ve Ülke TV’ye ise bir kez uyarı cezası, TGRT Haber’e ise 1 kez idari para cezası verdi.

Taşçı’nın paylaştığı diğer verilere göre ise RTÜK, söz konusu tarihler arasında Halk TV’ye 10 kez idari para cezası, toplam 12 program için 3 kez yayın durdurma cezası verdi. RTÜK, TELE 1 kanalına ise 8 kez idari para cezası, toplam 10 program için 3 kez yayın durdurma cezası verdi. FOX kanalı için 7 kez idari para cezası uygulayan RTÜK, toplam 3 program için ise 1 kere yayın durdurma cezası verdi. RTÜK, KRT Televizyonu’na ise 3 kez idari para cezası, 2 program için 1 yayın durdurma cezası verdi.

Taşçı, bu verileri sosyal medya hesabından “RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, kendisine kimsenin talimat vermediğini ama Cumhurbaşkanının talimatını emir telakki edeceğini açıkladı. Talimat almadığını söylediği dönemki muhalif kanallara verilen cezaların tablosu bu! Bir de talimat aldığında yapacaklarını siz düşünün…” ifadeleri ile paylaştı.