Prof. Dr. Ahmet Saltık: Enflasyon bir halk sağlığı sorunu!

Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 67,16’ya yükseldi. Halk SaÄŸlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık, yetersiz beslenmenin çocuklarda bodurluÄŸa sebep olduÄŸunu ve Türkiye’de zeka ortalamasının gerilediÄŸini açıkladı.

Türkiye Ä°statistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Kasım ayı enflasyon verilerine göre aylık bazda yüzde 3,28 artan enflasyon yıllık olarak yüzde 61,98 seviyesine yükseldi. Gıda enflasyonu ise aylık yüzde 2,78, yıllık yüzde 67,16 arttı. Kasım’da fiyatı en çok artan 10 üründen 7’sini gıda oluÅŸturdu.

Temel gıda maddelerinin fiyatının her geçen gün arttığını belirten Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık, bu durumun bir toplum sağlığı sorunu olduğunu kaydetti. Özellikle çocukların protein alabilecekleri sağlıklı gıdalara erişiminin zorlaştığını söyleyen Saltık, bodurluk ve zeka gelişminin yavaşlaması risklerine dikkat çekti.

Bodurluk ve zeka geliÅŸiminde yavaÅŸlama

Konuya dair Cumhuriyet TV yayınında uyarılarda bulunan Saltık, “Son araÅŸtırmalara göre Türkiye’de 5 yaÅŸ altı çocuklar, yaÅŸlarına göre beklenilen boyun altında yani bodur kalıyor. Sadece bodur kalmak da deÄŸil, zeka bakımından da beklenen geliÅŸmenin saÄŸlanmaması riski mevcut” dedi.

Saltık, “Merkezi sinir sisteminin yüzde 90-95’i yaÅŸamın ilk iki yılında tamamlanıyor. Bu yaÅŸta yeterli ve dengeli beslenme hatta anne sütünden dolayı annenin yeterli beslenmesi önemli. Gebelik ve emzirme döneminde ek birtakım vitaminler, proteinden zengin beslenme gerekli. Türk toplumunun ortalama zeka düzeyi 90’a gerilemiÅŸ durumda. Tüm dünyada ortalama 100 kabul edilir, geliÅŸmiÅŸ ülkelerde bu oran 110 seviyesini bulabiliyor” ifadelerini kullandı.

Yoksullaştırma değil, yoksulluk!

“Bu yoksullaÅŸma deÄŸil, yoksullaÅŸtırmadır” diyen Saltık şöyle devam etti:

“Beden ve mental saÄŸlığı yerinde olmayan, sosyal açıdan da güvende hissetmeyen, yoksulluÄŸa mahkûm edilmiÅŸ bir toplum haline geldik. Bu ülkenin 47 yıllık bir hekimi olarak soruyorum, bu gidiÅŸi Türkiye’yi yönetenlerin görmemesi mümkün müdür? Türkiye bu tabloya bilerek sürüklenmiÅŸtir.”

Sağlıklı konut ve iyi ısınma şart!

DeÄŸiÅŸken hava sıcaklıklarına karşı uyaran Saltık, “Küresel iklim faciası ile karşı karşıyayız. Meteorolojik dalgalanmaları yoÄŸun bir ÅŸekilde yaÅŸamaktayız. Ä°nip çıkan dış ortam sıcaklığı, yoksul ve barınma koÅŸulları iyi olmayan ülkelerde ciddi sorunlar getiriyor. SaÄŸlıklı konuta ulaşımın saÄŸlanması ve bu konutların da yeterince ısıtılabilmesi önemli. BaÅŸta üst solunum enfeksiyonları olmak üzere, idrar yolu enfeksiyonu, kas aÄŸrıları, zatürreye uzanan riskler mevcut. DeÄŸiÅŸen havalar sebebiyle giyimler de doÄŸru ayarlanamıyor” diye konuÅŸtu.

Viral enfeksiyonlar arttı!

Saltık, soğuk havalarda hastalıklara karşı korunmak isteyenlere şu önerilerde bulundu:

“Kış mevsimi sebebiyle kapalı ortamlarda daha fazla bulunuyoruz. Kapalı ortamlar iyi havalandırılmadığında özellikle solunum yolu ile bulaÅŸan hastalıklar için risk etmeni. Sonbahardan bu yana viral enfeksiyonların arttığını gözlemledik. El yıkama ve kapalı ortamda maske takma sanıldığından çok daha etkili yöntemler.”

Prof. Dr. Ahmet Saltık’ın uyarıları, Türkiye’de yaÅŸanan enflasyon ve ekonomik krizin halk saÄŸlığı üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor. Özellikle çocuklarda bodurluk ve zeka geliÅŸiminin yavaÅŸlaması, enflasyon ve ekonomik krizin en çarpıcı etkilerinden biri. Bu durum, Türkiye’nin uzun vadeli kalkınması için ciddi bir tehdit oluÅŸturuyor.

Türkiye’de enflasyonun düşürülmesi ve ekonomik krizin sona erdirilmesi, halk saÄŸlığının korunması için hayati önem taşıyor.