İSİG: Kasım ayındaki iş cinayetlerinde 137 işçi yaşamını yitirdi

Türkiye genelinde Kasım ayında meydana gelen iş cinayetleri, işçi hakları ve iş güvenliği konusunda endişe yaratıyor. İş cinayetleri raporuna göre, sadece Kasım ayında en az 137 işçi yaşamını yitirdi.

İnşaat, yol işkolunda 40 işçi, tarım ve orman işkolunda 17 emekçi, gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 15 işçi ve taşımacılık işkolunda 13 işçi olmak üzere çeşitli sektörlerde çalışan işçiler hayatlarını kaybettiler. Kazaların nedenleri arasında yüksekten düşme, ezilme, trafik ve servis kazaları, kalp krizi, beyin kanaması, zehirlenme ve patlama gibi çeşitli faktörler bulunuyor.

Rapor, özellikle rüzgarlı ve fırtınalı hava koşullarında çalışan işçilerin maruz kaldığı risklere dikkat çekiyor. Meteorolojik uyarılara rağmen, çalışanların sağlığının ve güvenliğinin öncelik olmaması eleştiriliyor.

Gemilerde meydana gelen deniz kazaları da raporda öne çıkıyor. Kafkametler adlı Türk bandıralı gemisin fırtına nedeniyle Zonguldak Ereğli Limanı önlerinde battığı olayda beş denizci hayatını kaybederken, yedi denizcinin ise hala ulaşılamadığı belirtiliyor.

Afganistanlı maden işçisi Vezir Mohammad Nourtani’nin kaçak bir ocakta göçük altında kalarak hayatını kaybetmesi, kaçak ocaklardaki güvenlik sorunlarına da vurgu yapıyor. Raporda, kaçak ocakların denetimsiz bir ÅŸekilde faaliyet gösterdiÄŸi ve iÅŸ güvenliÄŸi önlemlerinin yetersiz olduÄŸu ifade ediliyor.

Patlama sonucu Tosyalı Demir Çelik Fabrikası’nda iki işçinin yaÅŸamını yitirmesi de işçi saÄŸlığı ve güvenliÄŸi konusunda endiÅŸeleri arttırıyor. Fabrikada yaÅŸanan patlama anı ve sonrasındaki olayların kamera kayıtlarına yansıması, işçi saÄŸlığı önlemlerinin yeterli olup olmadığı konusunda soru iÅŸaretleri uyandırıyor.

Tüm bu olaylar, işçi hakları savunucularını ve sendikaları, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin acilen güçlendirilmesi ve denetimlerin artırılması konusunda çağrıda bulunmaya yönlendiriyor. İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçiler anısına düzenlenen etkinliklerle birlikte, işçi haklarına daha fazla vurgu yapma çabaları devam ediyor.