Prag’da Silahlı Saldırı: En Az 15 KiÅŸi Öldü, 24 KiÅŸi Yaralandı

Çek Cumhuriyeti’nin baÅŸkenti Prag’da, turistlerin yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸi Jan Palach Meydanı’nda bir silahlı saldırı meydana geldi. Saldırıda en az 15 kiÅŸi hayatını kaybetti, 24 kiÅŸi yaralandı.

Saldırı, saat 15.00 sıralarında, Karl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yakınında gerçekleşti. Saldırganın, üniversitede öğrenci olduğu bildirildi.

Polis, saldırganın “terörle” iliÅŸkili olmadığı ve ülke dışındaki benzer katliamlardan ilham aldığı ihtimali üzerinde duruyor.

Şüphelinin Prag’ın 21 km dışındaki bir köyden gelen 24 yaşında bir erkek olduÄŸu belirtildi. Polis, saldırganın babasının da ölü bulunanlar arasında yer aldığını açıkladı.

Prag Medikal Kurtarma Ekibi, ilk belirlemelere göre, 11 kişinin öldürüldüğünü, 9 kişinin ağır; 5-6 kişinin orta düzeyde ciddi ve 10 kişinin de hafif yaralandığını belirtmişti.

Medikal Kurtarma Ekibi, sayıların değişebileceğini söylemişti.

Reuters’a göre Karl Ãœniversitesi saldırıdan sonra çalışanlarına bir e-posta göndererek, onlardan “oldukları yerde kalmalarını”; kapılarını kilitleyip arkasına bir mobilya çekmelerini ve ışıklarını kapatmalarını istedi.

Olay yeri yakınındaki bir dairede kalan Britanyalı ve Avustralyalı Targ Patience, BBC’ye “çok sayıda silah sesi duyduÄŸunu” söyledi:

“Balkonumu dışarı baktım ve polisin geldiÄŸini gördüm. Birkaç polis olay yerine doÄŸru ilerleyen insanları durdurmakta güçlük çekiyordu”.

Olay yerinde çekilen teyit edilmiş görüntülerde üniversite binasının üst katlarında dış duvarlara tutunmuş insanlar görülebiliyor.

Çek Cumhuriyeti BaÅŸbakanı Petr Fiala, “trajik olaylar” nedeniyle tüm programını iptal ettiÄŸini açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de saldırıyla ilgili Çekya halkının yanında olduğu mesajını paylaştı.

Prag’ın merkezindeki Karl Ãœniversitesi, turist çekim merkezi olan Karl Köprüsüne yaklaşık 500 metre uzaklıkta.

Saldırı, modern Çekya tarihindeki en ölümcül silahlı saldırı olarak kayıtlara geçti.

Saldırıdaki Neden ve Saldırganın Kimliği

Polis, saldırının nedenini henüz tam olarak belirlemedi. Ancak, saldırganın “terörle” iliÅŸkili olmadığı ve ülke dışındaki benzer katliamlardan ilham aldığı ihtimali üzerinde duruyor.

Şüphelinin Prag’ın 21 km dışındaki bir köyden gelen 24 yaşında bir erkek olduÄŸu belirtildi. Polis, saldırganın babasının da ölü bulunanlar arasında yer aldığını açıkladı.

Saldırının Etkileri

Saldırı, Çekya’da ve dünyada büyük yankı uyandırdı. Çek Cumhuriyeti BaÅŸbakanı Petr Fiala, saldırıyı “trajik olaylar” olarak nitelendirdi ve tüm programını iptal ettiÄŸini açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de saldırıyla ilgili Çekya halkının yanında olduğu mesajını paylaştı.

Prag’ın merkezindeki Karl Ãœniversitesi, turist çekim merkezi olan Karl Köprüsüne yaklaşık 500 metre uzaklıkta. Saldırı, modern Çekya tarihindeki en ölümcül silahlı saldırı olarak kayıtlara geçti.