Polonya’da kamu medyası yöneticileri görevden alındı

Polonya Kültür Bakanlığı, devlet medyasının yönetim ekibinin görevden alındığını duyurdu. Ekim ayına kadar milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından kontrol edilen medya, düzenli olarak taraflı bilgi sunmak ve eski hükümetin propagandasını yapmakla suçlanıyordu.

Başbakan Donald Tusk liderliğindeki Avrupa yanlısı koalisyonun iktidara gelmesinden sekiz gün sonra, eski popülist milliyetçi hükümetin sözcüsü olarak görülen devlet medyasının yönetim ekibini görevden aldı.

Kültür Bakanlığı 20 Aralık ÇarÅŸamba günü yaptığı açıklamada, kamu televizyonu, radyo ve ajanslarının yönetim kurulu baÅŸkan ve üyelerinin “görevden alındığını” duyurdu.

Sekiz yıldır Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından kontrol edilen kamu medyası düzenli olarak yanlı bilgi sunmak, hükümet propagandası yapmak ve muhalefete karşı sözlü saldırılarda bulunmakla suçlanıyordu.

Kültür Bakanlığının açıklamasından sonra genel ilgi alanlarına yönelik kamu kanalı TVP’nin yayını durduruldu ve ekranlarda sadece TVP logosu görünür hale geldi. Haber kanalı TVP Info’nun web sitesi de askıya alındı.

Yeni hükümet, bir gün önce, “kamu medyasının yasal düzeninin, tarafsızlığının ve güvenilirliÄŸinin yeniden tesis edilmesi” çaÄŸrısında bulunan bir kararı Parlamentoya kabul ettirdi.

Eski hükümetin destekçileri, “medya çoÄŸulculuÄŸunu” savunmak için salı akÅŸamı kamu televizyonu binasını iÅŸgal etti.

Kamu medyasının yönetiminde yapılan deÄŸiÅŸikliklerin ardından, son sekiz yıldır Polonya’nın fiili lideri olarak kabul edilen PiS BaÅŸkanı Jaroslaw Kaczynski kamu televizyonu binalarına girerken görüldü.

Jaroslaw Kaczynski, gece saatlerinde yaptığı açıklamada, “Medya çoÄŸulculuÄŸu ya da hükümet karşıtı güçlü medya olmadan demokrasi olmaz ve Polonya’da bu kamu medyasıdır” dedi ve PiS, üyelerinin dönüşümlü olarak televizyon binalarını iÅŸgal etmeye devam edeceÄŸini duyurdu.

Eski baÅŸbakan Mateusz Morawiecki de yeni yönetimin kamu televizyonuna “zorla girmesini” kınadı.

Jaroslaw Morawiecki, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Gördüğümüz ÅŸey diktatörlüğe doÄŸru atılan ilk adımdır” dedi.

PiS, ekim ayında yapılan parlamento seçimlerinde iktidarı kaybetti. Hükümet, siyasi muhalifleri ve sivil toplum örgütleri tarafından defalarca medya özgürlüğünü kısıtlamakla ve devlet medyasına büyük miktarda fon aktarmakla suçlanmıştı.