Patates, Ä°stanbul’da mayıs ayının en pahalı ürünü

Ä°stanbul’da mayıs ayında fiyatı en fazla artan ürünler: Ä°lk sırada patates var

Ä°stanbul Ticaret Odası (Ä°TO) tarafından açıklanan mayıs ayı fiyat artışı verilerine göre, Ä°stanbul’da fiyatı en fazla artan ürün patates oldu. Patatesin kilogram fiyatı mayıs ayında yüzde 46,9 oranında artarak 4,83 TL’ye yükseldi. Patatesi yüzde 44,8 ile kuru soÄŸan, yüzde 36,9 ile kuru fasulye ve yüzde 36,7 ile salatalık izledi.

Fiyat artışının nedenleri arasında hava koşulları, arz-talep dengesizliği ve maliyet baskısı gösteriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ise patates fiyatlarının düşmesi için ithalat izni verdiğini ve stokçulara karşı denetimlerini sıklaştırdığını açıkladı.

Patates fiyatlarındaki artış tüketicileri de olumsuz etkiliyor. Patates tüketimini azaltan veya alternatif ürünlere yönelen vatandaşlar, fiyatların normal seviyelere inmesini bekliyor. Öte yandan, patates üreticileri de maliyetlerinin karşılanmadığını ve zarar ettiklerini belirtiyor.

Patates fiyatlarındaki dalgalanma hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ediyor. Uzmanlar, fiyat istikrarının sağlanması için tarımsal desteklerin artırılması, aracı sayısının azaltılması ve üretim planlamasının yapılması gerektiğini vurguluyor.