Paraguay Başkanı görev süresini uzatmak istedi, halk meclisi ateşe verdi

Paraguay’da, devlet başkanı Horacio Cartes’in anayasayı değiştirerek görev süresini uzatma girişimi sonrası halk sokaklara çıktı. Ülkenin başkenti Asuncion’da başlayan eylemlerde kongre binasını ateşe verildi

 

Paraguay devlet başkanı Horacio Cartes’in anayasa değişikliği yaparak iktidarda kalmasının önünü açacak yasa tasarısını kongreden geçirmesi sonrası halk sokaklara çıktı. Paraguay’da 35 yıl süren diktatörlük rejiminin ardından 1992 yılında kabul edilen anayasa ile başkanlık süresi tek dönem ve 5 yıl olarak sınırlanmıştı. Ancak Cartes’in hazırlattığı tasarıda bu madde kaldırılıyor. Söz konusu tasarının 31 Mart’ta Senato’da gizlice onaylanması ülkeyi ayaklandırdı.

Kongre binasını ateşe verildi

Ülkenin başkenti Asuncion’da başlayan eylemlerde, cuma (31 Mart) gecesi kongre binasını ateşe verildi. BBC’ye konuşan gazeteci Santi Carneri, kongre binasında çıkan yangının iki saate yakın sürdüğünü bildirdi.

 

Bir kişi vurularak hayatını kaybetti

AFP haber ajansı, kongreye binasına giren halkın, yasayı destekleyen vekillere ait odaları yerle bir ettiğini bildirdi. Polis ise kitleye tazyikli su ve plastik mermiyle saldırdı. Muhalefetteki Liberal partinin lideri olan Efrain Alegre, olaylarda bir göstericinin silahla vurularak hayatını kaybettiğini söyledi. Polis bu açıklamayı doğrulamadı.

Ülke medyasında yer alan haberlere göre, gösterilerde, aralarında protestocuların, polislerin ve politikacıların da bulunduğu onlarca kişi yaralandı.

Sendika.Org