Özel eğitim öğrencileri camiye götürülüp imam cübbesi giydirildi

Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB) ve Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı (DÄ°B) arasında imzalanan ÇEDES protokolü kapsamında, Konya Karatay’da YaÅŸar DoÄŸu Ortaokulu’nda eÄŸitim alan özel eÄŸitim öğrencilerine cami ziyareti yaptırıldı. Öğrencilere imam cübbesi giydirildiÄŸi ve namaz kıldırıldıkları görüldü.

Konuya iliÅŸkin Cumhuriyet’e konuÅŸan EÄŸitim-Sen Genel BaÅŸkanı Nejla Kurul, “MEB Anayasayı eÄŸitimle ilgili yasa ve yönetmelikleri yok sayıyor ve ihlal ediyor. MEB kamusal, bilimsel, laik ve demokratik eÄŸitimden hızla uzaklaşıyor. Anayasal düzen ve kamusal eÄŸitim tehdit altında” dedi.

Kurul, şunları söyledi:

“Yoksulluk ve sefalet nedeniyle çocuk işçiliÄŸinin yanısıra camide çalıştırılan, cami ve mezarlık temizletilen, imam kıyafetleri giydirilmiÅŸ bireysel gereksinimleri çocuklar, okul öncesi eÄŸitime devam eden baÅŸları örtülmüş, Arapça dualar okutulan çocuklar, gelinlik giydirilmiÅŸ kız çocuÄŸu görüntüleri her yerde çoÄŸalıyor. Ayrıca çocuk ihmali ve istismarı, eÄŸitimde ÅŸiddet artıyor.

Ä°ktidarın bu uygulamalarına ‘dur’ diyecek güç halkın demokratik kurumlar ve yurttaÅŸların direnciyle mümkündür. Karanlığa karşı mücadele çaÄŸrısında bulunuyoruz.”

UÅŸak ve Mardin’de de benzer uygulamalar

UÅŸak Çivril’de ise ilçe müftülüğü, imam hatip lisesi öğrencilerine cami temizletti. Mardin Dargeçit’te de Yoncalı Ä°mam Hatip Ortaokulu öğrencilerine cami temizliÄŸi yaptırıldı. Öğrenciler bu kapsamda caminin ÅŸadırvanını yıkadı. Yine Konya’da bir anaokulunda eÄŸitim gören öğrenciler camiye götürüldü. Söz konusu görüntüler ise okulun sosyal medya hesabından paylaşıldı.

ÇEDES protokolü nedir?

MEB ve DÄ°B arasında imzalanan ÇEDES protokolü, “Çocuklarımızın EÄŸitim Destek ve Engeli Önleme Stratejisi”nin kısaltmasıdır. Protokol kapsamında, MEB’e baÄŸlı okullarda eÄŸitim gören öğrencilere yönelik dini ve ahlaki eÄŸitimlerin verilmesi öngörülüyor.

NHY/ Cumhuriyet