Kürtlerle ilgili üç kitabın toplatılması ve yasaklanmasına giden süreç, Kahta Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu ile başladı. Başvuru üzerine soruşturma açan Kahta Sulh Ceza Hâkimliği, gazeteci Faysal Dağlı’nın 1994’te basılan “Birakuji (Kürtlerin İç Savaşı)”, Aytekin Gezici’nin 2013’te basılan “Kürt Tarihi” ile Fehim Taştekin’in 2016’da çıkan “Rojava Kürtlerin Zamanı” isimli kitaplarına satış yasağı konulmasını ve toplatılmasını karar verdi.
Mahkeme kararında, “Terör örgütü niteliği taşıdığı değerlendirilen kitaplar hakkında, 5187 Sayılı Basın Kanunu’nun 25/2 maddesi uyarınca, basım, dağıtım ve satış yasağı konulmasına ve ilgili kitapların toplatılmasına karar verildi ”denildi.
Faysal Dağlı: “Karar hukuki değil”
Hakkında toplatma ve yasak kararı verilen kitaplardan biri Faysal Dağlı’nın kitabı. Kürt örgütleri arasında yaşanan çatışmaları konu alan “Birakuji (Kürtlerin İç Savaşı)” basıldığı 1994 yılında toplatılarak, yasaklandı. Yasak kararı nedeniyle kitap bir daha basılmadı. Kitabı basanı Belge Yayınevi’nin sahibi Ayşenur Zarakolu, kitap nedeniyle 5 yıl hapis yatarken, yayınevine de para cezası verildi.
Kitabın yazarı Faysal Dağlı, karara şaşırdığını söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Dağlı, fiiliyatta olmayan bir kitabın cezalandırıldığını belirterek, “Bu üç kitabın bizzat terör örgütü olarak nitelendirilmesi hem hukukta hem politik bilimlerde yeni karşılaştığımız bir kavram. Hukuki bir karar değil. Fiiliyatta olmayan bir kitap. Var olduğunu varsaysak bile daha önce cezalandırılmış bir kitap. Hukukta bir suça iki ceza olmaz. Türkiye’de uzun zamandır kitap toplatma vakaları yoktu. Sadece isminde Kürt geçtiği için mümkündür, olabilir. Benim kitaba nasıl erişti hâkim, nereden buldu, nerede okudu, nasıl bu kanaate ulaştı bilmiyorum. Meselenin kitap olduğunu düşünmüyorum” dedi. Dağlı karara itiraz edecek.
Kitabı yasaklanan Fehim Taştekin de karar sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Taştekin, İşimiz gerçeğe tanıklık etmektir, olup biteni olduğu gibi yazmaktır. Gördüğüm ve duyduğum gerçeklere ihanet etmedim, etmeyeceğim. En yakıcı gerçekleri yazmak suç olamaz” mesajını paylaştı.
Diğer yazar Aytekin Gezici ise, FETÖ soruşturmaları kapsamında bir yıldır tutuklu bulunuyor.
Basın Kanunu’nun ilgili maddesi neyi içeriyor?
Soruşturma veya kovuşturmanın başlatılması şartıyla, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’da öngörülen suçlar, anayasanın 174. maddesinde yer alan inkılap kanunlarında öngörülen suçlar, anayasayı ihlal ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne karşı işlenen suçlara basın yoluyla destek verme suçu, askerleri itaatsizliğe teşvik etme suçu, halkı askerlikten soğutma suçu, suçu işlemeye tahrik suçu, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu, halk arasında korku ve panik yaymak amacıyla alenen tehdit suçu, terör örgütünün; cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek veya bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapma suçu, işlendiği iddiasıyla basılmış eserlerin tümüne, hakim kararı ile el koyulabilir.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024