300 Milyondan Fazla Çocuk Geçen Yıl Çevrimiçi Cinsel İstismar ve Sömürü Mağduru Oldu

Ä°skoçya’daki Edinburgh Ãœniversitesi’nde yapılan bir araÅŸtırma, dünya genelinde 300 milyondan fazla çocuÄŸun geçen yıl çevrimiçi cinsel istismar ve sömürü maÄŸduru olduÄŸunu ortaya koydu. AraÅŸtırma, çocukların yüzde 12,6’sının, yani sekizde birinin, cinsel içerikli görüntü ve videolara rıza dışı maruz kaldığını veya bu tür içeriklerin konuÅŸma ve paylaşımına zorlandığını tespit etti. Bu oran, yaklaşık 302 milyon çocuÄŸa denk gelmektedir.

AraÅŸtırma, dünya genelindeki çocukların yüzde 12,5’inin, yani 300 milyonunun, geçen yıl cinsel eylem talepleri de dahil olmak üzere istenmeyen cinsel konuÅŸmalara maruz kaldığını belirledi. Bu veriler, çevrimiçi ortamda çocuklara yönelik cinsel istismar ve sömürünün ne kadar yaygın olduÄŸunu gözler önüne sermektedir.

Ä°ngiltere ve DiÄŸer Ãœlkelerde Durum

Childlight giriÅŸiminin verilerine göre, Ä°ngiliz erkeklerinin yüzde 7’si, yani yaklaşık 1,8 milyon kiÅŸi, bir noktada çocuklara karşı çevrimiçi suç iÅŸlediÄŸini kabul etmiÅŸtir. Bu oran, Londra’nın ünlü Wembley Stadyumu’nu 20 kez doldurmaya eÅŸdeÄŸerdir. ABD’de her dokuz erkekten biri, yani yaklaşık 14 milyon erkek, çocuklara karşı çevrimiçi suç iÅŸlediÄŸini itiraf etmiÅŸtir. Avustralya’da ise erkeklerin yüzde 7,5’i aynı suçu kabul etmiÅŸtir.

Edinburgh Ãœniversitesi’nin Childlight giriÅŸimi, bu durumu “çok uzun süredir gizli kalmış küresel bir saÄŸlık salgını” olarak nitelendirmektedir. Childlight baÅŸkanı Paul Stanfield, “Çocuk istismarı materyalleri çok yaygın. Bu, çok uzun süredir gizli kalmış küresel bir saÄŸlık salgınıdır. Her ülkede görülüyor, katlanarak büyüyor ve küresel bir müdahale gerektiriyor. Acilen harekete geçmeli ve bunu önlenebilecek bir halk saÄŸlığı sorunu olarak ele almalıyız. Çocuklar bekleyemez” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AraÅŸtırma, birçok erkeÄŸin, gizli kalacağını düşündükleri takdirde çocuklara karşı fiziksel cinsel suçlar iÅŸlemeye çalışacaklarını itiraf ettiÄŸini de ortaya koydu. Edinburgh Ãœniversitesi’nde uluslararası çocuk koruma profesörü olan Debi Fry, konunun “her sınıftaki, her okuldaki, her ülkedeki” çocukları etkilediÄŸini belirtti. Fry, “Bunlar zararsız görüntüler deÄŸil, son derece zarar verici. Bu istismarcı içeriÄŸin kaldırılmasındaki baÅŸarısızlık da devam ediyor” dedi.

Küresel Müdahale Gerekliliği

Araştırma, çocuklara yönelik çevrimiçi cinsel istismar ve sömürünün küresel bir sağlık krizi olarak ele alınması gerektiğini vurguluyor. Bu durumun önlenmesi için uluslararası iş birliği ve etkin müdahaleler gerekmektedir. Çocukların korunması için acilen harekete geçilmesi, yasaların sıkılaştırılması ve toplumun bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Bu veriler, çevrimiçi ortamda çocuk istismarı ve sömürüsünün ne kadar yaygın olduğunu ve acil müdahale gerektirdiğini göstermektedir. Çocukların korunması için uluslararası toplumun birlikte çalışması, bu krizin üstesinden gelinmesi için elzemdir. (NHY, Haber Merkezi)