Dünya’daki yaÅŸam uzaydan mı geldi? Yeni araÅŸtırmanın söyledikleri

Dünya’daki yaÅŸamın uzaydan mı geldiÄŸi yoksa doÄŸrudan gezegenimizde mi baÅŸladığına dair genel bir kanı mevcuttu, ancak Paris’teki Sorbonne Ãœniversitesi’nden araÅŸtırmacılar, yeni bir çalışmada bu konuyu tartışıyorlar. AraÅŸtırmaya göre, yaÅŸamın doÄŸrudan Dünya’da baÅŸlamış olabileceÄŸi öne sürülüyor.

Sorbonne Ãœniversitesi araÅŸtırmacıları, Türkiye, Peru ve Ä°talya’daki eski yanardaÄŸ patlamalarını inceledi ve bu patlamalara çarpan yıldırımların, yaÅŸamın oluÅŸumunu tetikleyebilecek miktarda azot saldığı sonucuna vardı. Azot, Dünya’daki yaÅŸam için temel bir elementtir ve yıldırım çarpmasıyla birleÅŸtiÄŸinde nitrojen oksit üretir. Bu nitrojen oksit daha sonra yaÅŸamı sürdürebilecek topraÄŸa salınır.

AraÅŸtırmacılar, Güney Peru, Türkiye ve Ä°talya’daki volkanik patlamalardan alınan örneklerde büyük miktarda nitrat bulunduÄŸunu keÅŸfettiler. Bu bulgu, nitratların yanardaÄŸdan ziyade atmosferden geldiÄŸini ve yıldırımın bu sürece katkı saÄŸladığını öne sürüyor.

AraÅŸtırmanın baÅŸyazarı Slimane Bekki, “Farklı olasılıklara baktığınızda en muhtemel olanı volkanik yıldırımdır” dedi ve ekledi: “Büyük bir volkanik patlama olduÄŸunda çok fazla yıldırım düştüğünü biliyoruz.”

Volkanik yıldırım genellikle volkanik bir patlamanın başlangıcında meydana gelir ve yere yakın kül bulutlarında ve Dünya atmosferinin ikinci katmanı olan stratosferde bulunan volkanik duman bulutlarında bulunur.

AraÅŸtırmacılar, çalışmalarında “Gerçekten dünyanın her yerinde fırtına yıldırımları sonucu oluÅŸan nitrat Dünya yüzeyine yayılırken, yerel olarak çok kısa sürede volkanik birikintiler oluÅŸuyor ve sonuçlarımıza göre, yaÅŸamın geliÅŸimi için bir ön koÅŸul olan büyük miktarda sabit N [nitrojen] içerebilir” diye yazdılar.

Bu bulgular, volkanik patlamaların yaşamın oluşumu için gerekli bileşenleri sağlamada potansiyel olarak önemli bir rol oynadığını öne sürüyor.

Sonuç olarak, Dünya’daki yaÅŸamın nasıl baÅŸladığına dair birçok teori bulunuyor ve bu araÅŸtırma, yaÅŸamın doÄŸrudan Dünya’da baÅŸlamış olabileceÄŸini öne sürerek bu konudaki tartışmalara yeni bir bakış açısı getiriyor.

  • NHY/ Nature Communications