AKP ve MHP’ye kaynak aktarımı: İLBANK hibeleri nasıl dağıtıldı?

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada, “Belediyeleri ayırmıyoruz” dedi. Ancak resmi verilere göre, bu sözler gerçeği yansıtmıyor. İller Bankası (İLBANK) tarafından belediyelere verilen hibelerin büyük bölümü AKP ve MHP’li belediyelere gitti. Kayyum atanan belediyeler de bu hibelerden pay aldı.

İLBANK, 2020 yılında 102 proje için toplam 1 milyar 300 milyon lira hibe desteği sağladı. Bu projelerin 99’u AKP, MHP ve kayyum idaresindeki belediyelere ait. Geriye kalan 3 proje ise CHP’li belediyelere ait. HDP’li veya İYİ Partili hiçbir belediye İLBANK hibesinden yararlanamadı.

AKP’li belediyelerin aldığı hibe miktarı 1 milyar 100 milyon lirayı buldu. MHP’li belediyeler ise 100 milyon lira hibe aldı. Kayyum atanan belediyelerin aldığı hibe miktarı ise 80 milyon lira civarında.

İLBANK hibelerinin dağılımında en dikkat çekici nokta ise İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehir belediyelerinin hiçbir projeye destek vermemesi oldu. Bu üç ildeki CHP’li belediyeler, İLBANK’tan hiçbir hibe alamadı.

İLBANK hibelerinin AKP ve MHP’ye kaynak aktarımı olarak kullanılması, muhalefet partilerinin tepkisine neden oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Bu adaletsizliği kabul etmiyoruz. Belediyelerimizin haklarını savunacağız” dedi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç ise “Kayyum atanan belediyelere bile hibe veriliyor ama HDP’li belediyelere verilmiyor. Bu, siyasi bir baskıdır” diye konuştu.