TBB Başkanı Erinç Sağkan, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatası kararına tepki gösterdi

Türkiye Barolar BirliÄŸi (TBB) BaÅŸkanı Erinç SaÄŸkan, resmi olmayan sonuçlara göre DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın Van BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı’nı kazanmasına raÄŸmen mazbatanın AKP adayı Abdulahat Arvas’a verilmesi kararına tepki gösterdi. SaÄŸkan, bu kararın hukuka aykırı olduÄŸunu belirterek, “KesinleÅŸen ‘memnu hakların iadesi’ kararına karşı bir itiraz varsa izlenecek hukuki yöntem mevzuatımızda bellidir. Savcı görüldüsünün olmaması gibi gerekçelerle bu yöntemin by-pass edilmesi açıkça hukuka aykırıdır. Öte yandan bir sene önce verilmiÅŸ bir karar hakkında seçimlerden iki gün önce bu iÅŸlemin gerçekleÅŸtirilmesi; adayın, onu aday gösteren siyasi partinin ve seçmenlerin yanıltılması çabasıdır” açıklamasını yaptı.

Van Ä°l Seçim Kurulu’nun, resmi olmayan sonuçlara göre Van BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı seçilen Abdullah Zeydan yerine AKP’nin adayı Abdulahat Arvas’a mazbatanın verilmesi kararının ardından TBB BaÅŸkanı Erinç SaÄŸkan, sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. SaÄŸkan’ın yaptığı paylaşım şöyle:

“KesinleÅŸen ‘memnu hakların iadesi’ kararına karşı bir itiraz varsa izlenecek hukuki yöntem mevzuatımızda bellidir. Savcı görüldüsünün olmaması gibi gerekçelerle bu yöntemin by-pass edilmesi açıkça hukuka aykırıdır. Öte yandan bir sene önce verilmiÅŸ bir karar hakkında seçimlerden iki gün önce bu iÅŸlemin gerçekleÅŸtirilmesi; adayın, onu aday gösteren siyasi partinin ve seçmenlerin yanıltılması çabasıdır. Anayasa uyarınca seçimlerin düzen içerisinde yapılmasından Yüksek Seçim Kurulu sorumludur. Ve bu sorumluluk en temelde seçmenin iradesini korumak görevini kapsamaktadır.”