Türkiye’de depremler sonrası sorumluların yargılanması için HRW ve Yurttaşlık Derneği’nin çağrısı: Adalet gecikmemeli

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Yurttaşlık Derneği, Maraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde yaşanan kayıpların ardından sorumluların yargılanması için Türkiye yetkililerini adli soruşturma başlatmaya çağırdı.

HRW ve Yurttaşlık Derneği tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılında Maraş ve çevresinde meydana gelen depremlerin ardından resmi rakamlara göre 53 binden fazla insanın hayatını kaybettiği belirtildi. Ancak, kusurlu binalara ruhsat ve onay verilmesinin ardından hala herhangi bir etkili adli işlem yapılmadığına dikkat çekildi.

Açıklamada, depremlerden en çok etkilenen bölgelerdeki Cumhuriyet Savcılıklarının hazırladığı bilirkişi raporlarında, kusurlu binalardan özel sektör müteahhitleri ve inşaatçılarla birlikte belediye yetkililerinin de sorumlu tutulduğu belirtildi. Ancak, hükümetin bu konuda yeterli adımları atmaması ve adli soruşturma başlatmaması eleştirildi.

HRW ve Yurttaşlık Derneği’nin talepleri doğrultusunda, Türkiye’deki yasalara uygun olarak adli soruşturma başlatılması için izin verilmiş kamu görevlilerinin sayısına ilişkin bilgi taleplerinin yanıtsız kaldığı belirtildi. Yalnızca üç kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verildiği bilgisine ulaşıldığı ifade edildi.

HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, kusurlu inşaat projelerine imza atan belediye yetkililerine karşı açılan soruşturmaların yetersiz ilerlediğini belirtti. Williamson ayrıca, depremlerin üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen ilerleme kaydedilmemesinin mağdurlar için adaletin sağlanması konusunda güveni zedelediğini vurguladı.

Açıklamada, soruşturma izni süreçlerine ilişkin ilgili makamlara yapılan başvurularda bilgi edinilemediği ya da sınırlı bilgi edinildiği ifade edildi. HRW, Mereş ilinde çöken binalardan sorumlu özel sektör müteahhitleri ve teknik personel hakkında açılan soruşturma ve davaları inceleyerek, adaletin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, yapılan araştırmalar sonucu kaleme alınan açıklamada, sorumlular hakkında cezai işlem yapılmamasının endişe verici ve kabul edilemez olduğu belirtilerek, Türkiye makamlarının depremlerdeki ölüm riskini azaltmak ve sorumluları yargılamak için adli soruşturma başlatmaya davet edildi.

NHY/ MA