Dünya nüfusunun ruh sağlığı: Almanya, Türkiye, ABD ve Meksika liste başında

Ruh saÄŸlığı, giderek küresel bir endiÅŸe haline geliyor. Alman sigorta ÅŸirketi AXA’nın yaptırdığı bir ankete göre, ruhsal hastalıkların yaygınlığı dünya genelinde endiÅŸe verici boyutlara ulaşıyor. Almanya, Türkiye, ABD ve Meksika gibi ülkelerde ruhsal hastalıklardan muzdarip olanların oranı oldukça yüksek.

Almanya’da, katılımcıların yaklaşık %31’i ruhsal bir hastalığın etkisi altında olduÄŸunu belirtiyor. Türkiye’de bu oran %38’e, ABD’de ise %40’a kadar çıkıyor. Bu bulgular, AXA’nın uluslararası kamuoyu araÅŸtırma ÅŸirketi Ipsos ile yaptığı “Ruh SaÄŸlığı Raporu 2024” adlı anketin sonuçlarına dayanıyor.

Ankete katılan bin kiÅŸi arasında yapılan araÅŸtırmada, 16 farklı ülkeden insanların ruh saÄŸlığı durumları hakkında bilgi toplandı. Ancak bu sonuçlar, geçen yıla kıyasla genel olarak kötüleÅŸtiÄŸini gösteriyor. Fransa, Ä°rlanda ve Meksika gibi ülkelerde psikiyatrik hastalıklardan muzdarip olanların oranı %6 ila %7 oranında arttı. Türkiye’de ise bu artış %8’e kadar yükseldi.

Özellikle 18 ila 34 yaÅŸ arasındaki gençlerde psikiyatrik sorunlar daha yaygın. Bu durum, özellikle Ä°rlanda, Türkiye ve ABD’de belirgin hale geliyor. Rapor, 18-24 yaÅŸ arasındaki gençlerin %43’ünün ruhsal bir hastalığa sahip olduÄŸunu ortaya koyuyor. Bu grup içinde en sık görülen hastalıklar depresyon ve anksiyete bozuklukları.

Ankete göre, ruhsal sağlık sorunları yaşayan kişiler arasında cinsiyet ve yaş farklılıkları da belirgin. Kadınlar, kendilerini erkeklerden daha sık ruhsal hastalıklardan muzdarip olarak tanımlıyor. Bu eğilim, ankete katılan tüm 16 ülke için geçerli.

Bununla birlikte, ankete katılan kiÅŸilerin sadece bir kısmı profesyonel yardım almış durumda. Özellikle Almanya’da, katılımcıların %57’si uzmanlar tarafından sunulan tedavilerin, hastalıklarının baÅŸarıyla tedavi edildiÄŸini belirtiyor. Ancak, her dört kiÅŸiden biri (yaklaşık %24), hiçbir tedavi arayışında bulunmuyor.

NHY/ DW Türkçe