Son yıllarda arıcılık faaliyetlerinin giderek arttığı Yozgat’ta, iklim koşullarındaki değişiklikler bal üretimini olumsuz yönde etkiliyor. İklim değişikliği, bal arılarının veriminde önemli azalmalar yaratmıştır. Bu dengenin bozulması, üreticilerin son 20 yıl içinde en düşük bal verimlerini elde etmelerine neden olmuştur.
Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Dr. Ceyhun Yücel, üreticilerle yaptığı birebir görüşmelerde, bal verimindeki düşüşü özellikle vurgulamaktadır. Yücel, “Üreticilerimizle gerçekleştirdiğimiz sohbetler sonucunda, bal veriminde son 20 yılın en düşük seviyelerini gördük” şeklinde açıklamada bulunmuştur.
Dr. Yücel, iklim değişikliğine karşı adaptasyonun önemli olduğunu belirterek arıcılara iyi bir koloni yönetimi ve güçlü kolonilerle bal mevsimine girmenin önemini hatırlattı. Ayrıca, arıların yalnızca gıda güvenliğine katkıda bulunmadığı, aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin korunmasında da önemli bir rol üstlendiğini ifade etti. Bu nedenle, bölgede yaşanan hava değişimleri, arıcılığın sürdürülebilirliği açısından dikkate alınmalı ve çözüm yolları geliştirilmelidir.
- Zeytinli Rock Festivali’ne Bir Yasak da Sarıyer’den - 21 Ağustos 2025
- Barış Anneleri’nin Kürtçe İfadeleri TBMM Tutanaklarına “…” Olarak Geçti - 21 Ağustos 2025
- Norveç, İsrail Maçı Gelirini Gazze’ye Bağışlıyor - 21 Ağustos 2025