Dünyaca ünlü yazar ve yayıncılar, İsrail’in Filistinlilere yönelik politikalarına karşı, İsrail kültür kurumlarını boykot etme çağrısında bulundu. Nobel ödüllü Annie Ernaux, Pulitzer ödüllü Viet Thanh Nguyen, Booker ödüllü Arundhati Roy gibi 1700’den fazla yazar, yayıncı ve edebiyat çalışanı, Filistin Edebiyat Festivali’nin (PalFest) organizasyonuyla bir mektup imzalayarak, İsrail kültür kurumlarının Filistinlilere karşı ayrımcı politikaları normalleştirdiği gerekçesiyle bu kurumlarla çalışmayacaklarını duyurdu.
“21. Yüzyılın En Büyük Çocuklara Karşı Savaşı”
İmzacıların açıklamalarına göre, Gazze’deki Filistinlilere yönelik süregelen abluka ve saldırılar, adaletsiz bir sistemin en yıkıcı örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor. Mektupta, Gazze’de binlerce kişinin yaşamını yitirdiği ve çocukların savaşın en büyük kurbanları haline geldiği belirtiliyor. “İsrail’in Ekim’den bu yana Gazze’de 43 binden fazla Filistinliyi öldürdüğü, bunun 21. yüzyılda çocuklara karşı yapılan en büyük savaş olduğu” ifadesi, yazarların bu durumu kınama gerekçelerinden biri olarak öne çıkıyor.
İsrail Kültür Kurumlarına Eleştiri
Mektupta, İsrail’de devletle işbirliği yapan bazı kültür kurumlarının Filistinlilere yönelik ayrımcılık ve mülksüzleştirme politikalarını sanat yoluyla aklayarak normalleştirme işlevi gördüğü belirtiliyor. İmzacı yazarlar, İsrail kültür kurumlarıyla ilişkilerini sorgulamadan bu yapılarla çalışamayacaklarını ifade ederek, ayrımcı politikalarla işbirliği içinde olan veya bu duruma sessiz kalan kurumlarla işbirliği yapmayacaklarını açıkladı.
“Hakları Tanımazlarsa Kitap Yayınına İzin Vermeyeceğim”
Pulitzer ödüllü Viet Thanh Nguyen, mektuptaki prensipleri kabul etmeyen İsrailli yayıncılarla işbirliği yapmayı reddettiğini ve “Filistinlilerin haklarını tanımayan yayıncıların” kitaplarını yayınlamasına izin vermeyeceğini belirtti. İsrail’in kültür boykotunu da kapsayan her türlü karşıt hareketi baskılamaya çalıştığını vurgulayan Nguyen, “Batı hala İsrail’den yana. Bu adaletsizliğe karşı olanlar, sessizliğin masum olmadığını görmeli” dedi.
Bu boykot, sanatın politik bir araç olarak nasıl kullanılabileceğini bir kez daha gözler önüne sererken, yazarlar, ayrımcılık ve adaletsizlik karşısında entelektüel ve kültürel bir duruş sergilemenin önemini vurguluyor.
Kaynakça:
1.PalFest Organizasyonu (2024). Boykot çağrısına ilişkin resmi açıklama.
2.Roy, A., Ernaux, A., Butler, J. ve diğer imzacılar (2024). “Filistin Halkına Destek Mektubu.”
- İzmir Barosu’ndan Selçuk’ta 5 Kardeşin Ölümü, “İktidarın Sorumluluğu” - 13 Kasım 2024
- Nasuh Mahruki’nin Evine Polis Baskını: İlk Açıklamalar - 13 Kasım 2024
- Tesla’nın ‘Tam Otonom Sürüş’ Teknolojisi Gerçekten Otonom Mu? - 13 Kasım 2024