Tahir Elçi Cinayeti Davası: Mahkeme heyeti, savcıya mütalaa hazırlamak için ek süre verdi

Diyarbakır Barosu eski BaÅŸkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te öldürülmesine dair açılan davada, Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeni bir duruÅŸma görüldü. Tutuksuz yargılanan polisler Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi’ye “bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçlaması yöneltilirken, firari UÄŸur Yakışır’a “2 polisi öldürmek ile devletin birliÄŸini ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla dava açıldı.

Duruşmada, polisler SEGBİS üzerinden katılırken, Elçi ailesinin avukatları ve birçok uluslararası hukuk örgütü temsilcisi de hazır bulundu. Mahkeme heyeti, savcının hazırlamadığı mütalaasını sunması için son kez süre verme kararı aldı.

Diyarbakır Baro BaÅŸkanı Nahit Eren, duruÅŸma boyunca taleplerinin reddedildiÄŸini belirterek, “Dosyanın esasını etkileyecek önemli taleplerimiz görmezden gelindi. Olay yeri inceleme yapılmadan karar vermek doÄŸru deÄŸil” dedi. Elçi’nin cinayetinin siyasi bir suikast olduÄŸunu vurgulayan Eren, mahkemenin önceki ara kararlarından vazgeçmesini ve dosyanın iddia makamına tebliÄŸ edilmesini talep etti.

Avukat Zahide Beydağ Tıraş Öneri, olay yerinde keşif yapılmasının önemine değinerek, mahkemeden keşif taleplerini yeniden değerlendirmesini istedi. Delillerin toplanması gerektiğini ve mahkemenin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini belirten avukat Günal Kurşun, görüntülerin geri getirilebileceğini ve bunun için gerekli adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Mahkeme, avukatların taleplerini reddettikten sonra savcıya mütalaa hazırlamak üzere son kez süre verdi ve duruÅŸmayı 12 Haziran’a erteledi.

DuruÅŸma sonrası açıklama yapan Amed Baro BaÅŸkanı Nahit Eren, taleplerinin reddedilmesine raÄŸmen hukuk mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayarak, dosyanın cezasız bırakılmaması için çaba harcayacaklarını belirtti. Eren, Tahir Elçi’nin adalet arayışını sürdürme kararlılığını dile getirdi.

NHY/ MA