Orta Vadeli Program Açıkladı

Yeni, Yepisyeni Orta Vadeli Ekonomi Program açıklandı. Buna göre, orta vadeli ekonomi programı ortadan başlayacak. Enflasyonla topyekün mücadelede top kullanmayacak ve istihdamın istirhamı sağlanacak. Krediler İstanbul/Teşvikiye’den teşvik edilirken sektörler, selektör bazında değerlendirilecek. Kayık dışı ekonomi sorunu için Mustafa Sandal’a danışılacak. Bu kapsamda enflasyon hedefi, yüzde bilmem kaç rezil rüsva edildi. Büyüme beklentisi “Neremiz büyüdü?” sorusuna muhatap olmamak amacıyla bir miktar aşağıya çekildi. Cari açık, ayıp olmasın diye yara bandıyla kapatıldı. Program süresince gazı kaçmış buz gibi sade gazoz dağıtılacak olması ise, vatandaş tarafından olumlu karşılandı.

Resmi gazetede yayımlanan programda özetle, “En kötüyü geride bıraktık. Ekonomik göstergeler, göz göre göre gösteriyor. Güçlü bir toparlanma belirtisi var. Galiba cari dengemiz dengeleniyor. Artık dimdik ayakta duracağız, geriye doğru kaykılmayacağız. Ekonomideki yapısal dönüşüm “dön baba dön” tarzında olduğu için faiz giderleri kıç üstü düşecek. Yatırımlar yatmayacak, biraz uzanacak. Enflasyon, iki nüfuslu tek haneye düşürülecek inşallah. O haneyi, Hızır Dede belirleyecek. Ekonominin yeni yol haritası yırtık olabilir, dengelenmenin güzel tarafı da bu zaten. Yatırımcılar, ekonominin inandırıcılığını tesis etmek için tesisatçı çağırabilir. Acilen, ‘Cari fazlamızı kime vereceğiz?’ sorusuna yanıt bulmalıyız” ifadeleri yer aldı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir vatandaş, program hakkında şunları söyledi: “Hayırlara vesile olsun… Kök maaşa yapılan zammın dallara yansıması halinde zengin kalkışı yapabilir ve büyüme hedefini ucundan yakalayabiliriz. Çayda çıra bile oynayabiliriz. Yeter ki, kalkınma fonu ve fakirin donu şeklindeki girişimler, yenilenebilir ve yutulabilir enerji ile desteklensin. Söylemedi demeyin, ithalat çok aşağılara çekilirse donumuz görünebilir. Bundan böyle önümüz açık ama fermuarımız kapalı olacak.”

Ekonomi programını, “Fena değil, idare eder” şeklinde değerlendiren uzmanlar, sadece bütçe dengesi değil, akli dengemizi de şoklardan korumamız gerektiğine dikkat çekti.

Ahmet Zeki YEŞİL
Latest posts by Ahmet Zeki YEŞİL (see all)